Soome ajateenijaid hoiti õppustel lumehanges ja sunniti jalgupidi jääauku (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdurid
Soome sõdurid Foto: Suomen Puolustusvoimat

Soome sõjaväe peastaap kahtlustab, et eelmise aasta novembris hoiti õhuväe lõpuõppusel napilt riietatud ajateenijaid ülekuulamise eesmärgil lumehanges ning sunniti jalgupidi jääauku, pärast mida vajasid mõned ohvritest arstlikku ülevaatust.

Kahtlustuse kohaselt võeti ajateenijatelt ära suurem osa nende riietest ja jalanõud ning hoiti pikalt lumehanges. Osad neist aeti ka lühikeseks ajaks jalgupidi jääauku.

Vahejuhtum leidis aset õhuväe väljaõppehooaja lõpuharjutusel Jämsäs Hallis, kus sõjalennukooli ajateenijad võtsid kinni ja kuulasid üle Pori brigaadi ajateenijaid. Juhtunu toimus kutseliste sõjaväelaste käe all.

«Ajateenijatelt võeti ära pealisriided ja jalanõud. Õhutemperatuur oli tol hetkel umbes -5 kraadi,» ütles peastaabi jurist Jouni Pulkkinen. Ka jääauku aetud ajateenijatelt võeti jalanõud ära.

«Jääauk oli ranna ääres, mistõttu neid täielikult vette ei kastetud. Jalad kasteti,» lausus Pulkkinen. Osa ajateenistujatest sai külmakahjustusi, mis vajasid arstiabi.

Arvatavaid ohvreid on kaheksa. Nad olid Pori brigaadi ajateenijad ja nende teenistusaeg on nüüdseks läbi.

Kahtlusaluseid on 21 – kolm kutselist sõjaväelast ja 18 ajateenijat, kes on pärit nii sõjalennukoolist kui ka Pori brigaadist. Neid kahtlustatakse väärkohtlemises ja teenistusalases rikkumises.

«Jääauku ajamine ei tohi mitte mingil juhul olla ülekuulamise osa. Sellega on juba rikutud muu hulgas kaitseväe määrusi ning seepärast juhtunu uurimise alla sattuski,» lausus Pulkkinen.

Pulkkineni sõnul on kahtlusalused eeluurimise käigus juhtunuga seotust enamjaolt eitanud. Juhtunu sündmusi seevastu vaidlustatud pole, lisas ta.

Asi liigub nüüd edasi uurimist taotlenud distsiplinaarametnikele, kes otsustavad, kas saata asi süüdistuse esitamise kaalumiseks prokuratuuri.

Pulkkineni sõnul on tõenäoline, et kaasus jõuab prokuratuuri, sest distsiplinaarmenetlust raskendab see, et osa kahtlusalustest ajateenijatest on oma teenistuse juba lõpetanud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles