Jelena Isinbajeva lajatab: kõrge testosteroonitasemega naistel on meeletu edu!

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: ARND WIEGMANN / REUTERS/Scanpix

Teivashüppe kahekordne olümpiavõitja Jelena Isinbajeva võttis sõna eelmisel aastal kehtima hakanud reeglite kohta, mis puudutavad naisjooksjatele määratud testosteroonitaseme piiranguid

Reeglite kehtestemisel on juhtiv roll Lõuna-Aafrika naisjooksja Caster Semenyal, kes peab oma loomulikku testosteroonitaset medikamentide abil madaldama. Reegel nimelt puudutab just neid distantse, millel Semenya võistleb.

Isinbajevale ja mitmetele teistele Venemaa kergejõustiklastele on rahvusvahelistel võistlustel osalemine alates 2015. aastast keelatud, seda tänu Venemaa riiklikule dopingupoliitikale.  

Isinbajeva valiti 2016. aastal ROKi sportlaskomitee liikmeks. 

Ta ütles, et testosterooni reegel on põhjendatud ja seda tuleb rangelt järgida.

«Ma arvan, et kõigil sportlastel peaks olema võrdsed tingimused võistelda ja harjutada. Ja mis veelgi olulisem, igaüks peaks järgima WADA ja IAAFi kehtestatud eeskirju. Erandeid ei tohiks teha, sest vastasel juhul ei saa rääkida ausast konkurentsist,» ütles Venemaa legend Russian Todayle antud usutluses.

«Madala testosteroontasemega tüdrukutel on minimaalsed võimalused võita, seetõttu peavad IAAFi kehtestatud reegleid kehtima eranditeta ning hõlmama ka bioloogiliste iseärasustega sportlasi,» ütles Isinbajeva ilmselgelt vihjates Semenyale.

«Keegi ei riku nende osalemisõigusi, kuid nad peaksid aru saama, et neil on kolossaalne edu,» lisas venelanna.

Väidetavalt vastuoluline nn. Semenya reegel on edasi kaevatud Rahvusvahelisele Spordikohtule. Lõplik otsus võetakse vastu aprilli jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles