Saksa välisminister: aeg leppeta Brexiti vältimiseks hakkab läbi saama (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa välisminister Heiko Maas.
Saksamaa välisminister Heiko Maas. Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Saksa välisminister Heiko Maas hoiatas reedel, et aeg leppeta Brexiti vältimiseks on ümber saamas, kuid tema sõnul on Euroopa Liit seesuguse tulemuse jaoks hästi valmistunud.

«Aeg korrapäratu Brexiti ärahoidmiseks on meil otsa saamas. Briti rahvas peab langetama enne 12. aprilli otsuse, kuidas edasi minna,» lausus ta. 

«Ma võin vaid öelda, et Saksamaaa ja EL on igaks juhtumiks hästi valmis,» lisas ta, märkides, et ühendus on teinud ettevalmistusi kodanike kaitsmiseks «kõva Brexiti» negatiivse mõju eest.  

Briti parlament lükkas reedel häältega 344-286 kolmandat korda tagasi peaminister Theresa May Euroopa Liidust lahkumise plaani, tõugates Brexiti kava üha enam määramatusse.

Lahkumisleppe järjekordne tagasilükkamine on uus hoop peaministrile, kes on kaotanud kontrolli nii valitsuse kui Brexiti-protsessi üle, ehkki oli valmis leppe vastuvõtmise nimel tagasi astuma.

Suurbritannia pidanuks esialgse arvestuse järgi lahkuma EL-ist reedel, 29. märtsil. Kuna Mayl ei õnnestunud EL-iga saavutatud lahkumisleppele parlamendi toetust saada, palus ta eelmisel nädalal Euroopa liidritelt ajapikendust.

Nüüd tuleb tal selgitada, mis järgmiseks juhtuma hakkab. 

EL otsustas möödunud nädalal, et kui Briti parlament kiidab lahkumisleppe heaks, siis nõustustakse Brexiti edasilükkamisega 22. maini, kui mitte, siis vaid 12. aprillini.

EL kutsus reedel liidrid 10. aprilliks kriisikohtumisele ja hoiatas, et Suurbritannia lahkub ühendusest tõenäoliselt 12. aprillil leppeta.

Ühe EL-i amentiku sõnul oodatakse brittidelt edasistest sammudest aimu juba enne kriisikohtumist, et ülemkogul oleks aega neid vaagida.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja ütles, et 12. aprillil leppeta lahkumine on nüüd kõige tõenäolisem stsenaarium. 

«EL on valmistunud selleks alates 2017. aasta detsembrist ja on nüüd 12. aprilli südaööl leppeta lahkumiseks täiesti valmis,» sõnas ta.

Kui nii läheb, siis lakkavad 12. aprilli keskööl üleöö kehtimast EL-is 46 aasta jooksul sõlmitud reeglid ja kokkulepped, mis ähvardavad tuua kaose peaaegu igasse eluvaldkonda.  

Euroopa Komisjon on visandanud meetmed 13 põhivaldkonnas alates lennureeglitest ja maismaatranspordist kuni panganduse ja kalapüügiõigusteni, rõhutades, et need vaid vähendavad võimalikku kaost. 

Kui Suurbritannia lahkub EL-ist leppeta, kehtestab EL viivitamatult oma reeglid piiril Ühendkuningriigiga - sealhulgas tollikontrolli, toiduohutusinspektsioonid ja EL-i standardite kontrolli, mis võib viia sadamates, lennujaamades ja Inglise kanali tunnelis pikkade järjekordadeni.

EL-i reisivate Briti kodanike viibimist piiratakse 90 päevaga ja nende suhtes rakendatakse viivitamatult karmimat passikontrolli, samuti võivad nad olla sunnitud tõestama oma sõidu eesmärki ja seda, kas neil on EL-is viibimiseks piisavalt raha. 

EL-i ametiisik kinnitas, et Brüssel nõuab viivitamatult maitsi üle Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahelise maapiiri liikuvate kaupade suhtes kontrolli alustamist. 

«Teeme Iiri võimudega väga tihedat koostööd, et viia võimalusel kontroll läbi piirist kaugemal,» ütles ametnik, kelle sõnul leppeta lahkumine «häirib mõistagi piiriülest kaubandust ja tarneahelaid, kuid kontroll püütakse teha võimalikult sujuvaks». 

Leppeta Brexiti pärast muret tundvad või segaduses EL-i kodanikud võivad helistada ükskõik kust EL-ist tasuta infoliinile, info on kättesaadav kõigis EL-i ametlikes keeltes.

Brittidele ei kehti enam ka Euroopa tervisekindlustuskaart ja neil soovitakse vormistada reisikindlustus. Automaatselt ei kehti EL-is enam ka Briti juhiload ning kuna liikmesriikides kehtivad «kolmandate riikide» juhilubade suhtes oma reeglid, võivad britid vajada Euroopas rahvusvahelisi juhilube.

Samuti ei kehti brittidele enam ka EL-i lemmikloomapassid, mis tähendab, et nad peavad dokumentaalselt tõestama oma loomade mikrokiibistamist ja vaktsineerimist marutaudi vastu. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles