Fotod: Kataloonia separatistid kähmlesid Barcelonas paremäärmuslastega (1)

BNS
Copy

Barcelonas sai viis inimest viga ja seitse võeti vahi alla, kui Hispaania paremäärmusliku erakonna Vox meeleavaldusel puhkes kähmlus iseseisvusmeelsete aktivistidega, teatas politsei. 

Vahejuhtum leidis aset ajal, mil olukord on taas pingestumas seoses järgmisel kuul toimuvate parlamendi järelvalimiste ning Madridis jätkuva kohtuprotsessiga 12 katalaani separatistliku liidri üle. 

Politsei hinnangul avaldas umbes 5000 Voxi liiget Kataloonia pealinnas meelt, et nende liidri Santiago Abascali sõnul kaitsta «kuni lõpuni» Hispaania ühtsust. 

«Hispaania ei taandu kunagi selleks, et saada hävitatud,» lausus Abascal rahvahulgale. 

Mitu katalaani separatistide radikaalset rühma, paljud neist maskides, korraldasid Voxi ürituse lähedal Plaza de Españal vastumeeleavalduse. 

Fašismivastaseid loosungeid kandes pani umbes 300 neist püsti barrikaadi, põletas prügikaste ning loopis pudeleid ja kive politsenike suunas, märkisid korrakaitsjad. 

Vox tegi läbimurde valimistel, kui nad võitis mullu detsembris kohti Andaluusia parlamendis. Prognooside kohaselt õnnestub neil seda korrata ka 28. aprillil riigi parlamendi valimistel. 

Protsessil Kataloonia rahvuslaste üle on nad võtnud Hispaania kohtusüsteemile omase rahvasüüdistaja rolli, mis lubab süüdistajal olla riigiprokuröride kõrval. 

Hispaania sotsialistlik valitsus on tõrjunud süüdistusi, et kohtuprotsess katalaani separatistide üle on olnud ebaõiglane. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles