Galerii: Iirimaa piiril avaldavad sajad inimesed meelt Brexiti vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piirile kogunesid sajad inimesed avaldama meelt Brexiti vastu, sest nad pelgavad, et Ühendkuningriigi lahkumine Euroopa Liidust võib ähvardada kahe riigi vahelist rahulepet.

Umbes 300 meeleavaldajat, nende seas erakonna Sinn Féin endine juht Gerry Adams ja praegune juht Mary Lou McDonald, kogunesid Newry linnas asuva silla juurde, mille alt läbi minev kiirtee ühendab Põhja-Iirimaa pealinna Belfasti Iirimaa pealinna Dubliniga.

Meeleavalduse korraldas ühendus Piirikogukonnad Brexiti vastu.

«Minu töölesõit, mis kestab praegu umbes tund, peaks edaspidi tegema mõlemal suunal kolm piiriületust. See on kuus piiriületust iga päev,» ütles protestija keskkonnateadlane ja piirielanik Patricia McGenity.

Aastakümneid kestnud rahutused ühendatud Iirimaad taotlevate Iirimaa vabariiklaste ja Põhja-Iirimaa püsimist Ühendkuningriigis toetavate Põhja-Iirimaa protestantide vahel lõppes 1998. aastal suure reede lepinguga.

Nüüd aga on leping Brexiti tõttu taas luubi all.

Paljud pelgavad, et ÜK lahkumisel EL-ist kerkib Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piirile taas füüsiline piir, millest võib saada vägivalla sihtmärk.

Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piiri staatus Brexiti järel on üks põhjusi, miks Brexiti lepe pole Briti parlamenti suutnud läbida.

«Nad kargasid peale küsimusele, mida nad lõpuni läbi ei mõelnud,» ütles kartulikaupmees ja piirielanik Jimmy Myers uudisteagentuurile AFP.

«Nad ei mõistnud, et piirist saab nende jaoks suur probleem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles