Ukrainas toimub presidendivalimiste esimene voor (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendikandidaat Julia Tõmošenko andis oma hääle Kiievis.
Presidendikandidaat Julia Tõmošenko andis oma hääle Kiievis. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / Scanpix

Ukrainas avati täna kell kaheksa hommikul valimisjaoskonnad presidendivalimiste esimeseks vooruks.

Küsitlustes ennustati esimeses voorus suurimat edu koomikule Volodõmõr Zelenskõile. Telesarjas presidenti mängiv Zelenskõi alustas kampaaniat teiste varjust, kuid korruptsiooni ja paigal tammuva elatustaseme taustal on praegu Ukrainas kõige rohkem neid, kes ütlevad, et hääletavad Zelenskõi poolt.

41-aastane uustulnuk, kes mängib peaosa sel nädalal kolmandat hooaega alustanud poliitilises komöödias «Rahva teener», on küsitlustes 25-protsendise toetusega esimene.

Volodõmõr Zelenskõi.
Volodõmõr Zelenskõi. Foto: GENYA SAVILOV / AFP / Scanpix

Kui Zelenskõi presidendiks saab, siis ta hakkab juhtima 45 miljoni elanikuga riiki, mis on viimastel aastatel saanud maitsta sõda, territooriumi kaotust ja ülestõusu ning mis püsib Euroopa ühe vaeseima riigina.

Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SERGEI GAPON / AFP / Scanpix

Esimese vooru põhiküsimus on: kes läheb Zelenskõiga vastamisi teises voorus - kas ametisolev president Petro Porošenko või endine peaminister Julia Tõmošenko?

Üks viimastest küsitlustest näitas, et mõlemad on umbes 17 protsendise toetuse juures. Samas näitas teine, et teise vooru jõuab Porošenko.

Noorte seas menukas Zelenskõi tunnistab, et tal pole mitte mingeid kogemusi, kuid rõhutab, et tal Ukraina juhtimiseks jaksu jagub.

«Mul pole kõiki teadmisi, kuid õpin neid nüüd,» lausus ta uudisteagentuurile AFP varem märtsis. «Ma ei taha näida nagu idioot.»

Kriitikud näitavad näpuga tema valimismanifesti ähmasusele ja toovad esile, et selle võtmeosad valiti sotsiaalmeedias hääletusega.

Tema toetajad ütlevad, et ta on ainus värske nägu, kes suudab Ukraina poliitika puhtaks teha. Mõned aga väidavad, et Zelenskõi on oligarh Igor Kolomoiski käpiknukk. Kolomoiski omab koomiku saateid edastavat telekanalit, kuid eitab väidet, et ta on Zelenskõiga poliitiliselt seotud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles