Arboristide Ühing: raietööline ei ole arborist

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selliste puude pügamisel tuleks kindlasti õppinud arborist appi kutsuda.
Selliste puude pügamisel tuleks kindlasti õppinud arborist appi kutsuda. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti Arboristide Ühing avaldas pressiteate, milles andis teada, et veebruari lõpus juhtus Viljandimaal vana ja pea 30 meetri kõrguse õuepärna langetamisel tööõnnetus, mis lõppes töötaja surmaga.

Kuigi töövõtja oli läbinud arboristi koolituse, ei õnnestunud tal kutseeksamit positiivselt sooritada: eksamikomisjoni arvates vajas isik veel õpet. Seega ei olnud end arboristiks nimetanud noor mees tegelikult arborist, öeldakse pressiteates

Õnnetusega lõppenud töö sai ta seetõttu, et pakkus odavamat hinda võrreldes kutsega arboristidest konkurentidega. Tööd tehti küll koos abilisega, kuid eksiti tööohutusnõuete vastu. Ohutute töövõtete valdamine ja riskimomentide märkamine on aga iga aboristi turvalisuse aluseks. Kindlasti tuleb kasutada töökorras olevat arboristi erivarustust, mis tuleb üle kontrollida iga päev enne töö alustamist. Alati, eriti aga keerukate puude puhul, tuleb töö käik ja võtted üksikasjaliselt läbi mõtelda ning koostada riskianalüüs.

Antud juhul oli riskianalüüs kas tegemata või siis tehtud ebaprofessionaalselt, mistõttu puudus töö tegijal arusaam kõikidest ohtudest ja riskidest. Traagiline õnnetus juhtus töö tegemise ajal, kui langetati puu ladvaosa. Kiirustamine, väsimus ja ebaõige langetusvõtte kasutamine maksis noore mehe elu. Ka nappide kogemustega abiline ei osanud veaolukorrale tähelepanu juhtida.

Käesoleva teatega pöördume hangete välja kuulutajate, tööde tellijate, eraisikute, ettevõtete, korteriühistute ja kõigi võimalike isikute poole, kes puutuvad kokku arboristide tööga. Tellige selline töö pädevalt isikult, kutsetunnistusega arboristilt! Töid peab kindlasti teostama kahekesi ja maapinnal olev tugiisik peab olema päästevõimekusega – seega samuti arborist. Kindlasti peavad ka tugiisikul olema isikukaitse- ja ronimisvahendid ning ta peab olema teadlik oma partneri tegevusest ja tegema temaga koostööd, juhendades ja abistades teda maapinnalt.

Tuletame meelde, et raietööline ei ole arborist! Samuti ei ole arborist see isik, kes on läbinud kolmepäevase ohtlike puude langetamise koolituse. Küsige tunnistust! Nendest vigadest tuleb kõigil õppida, et selliseid surmaga lõppenud õnnetusi enam ei korduks.

Arboristide Ühing avaldas siirast kaastunnet hukkunu perekonnale ja teistele lähedastele..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles