Afganistani asepresidenti üritati tappa (1)

Copy
Abdul Rashid Dostum.
Abdul Rashid Dostum. Foto: CAREN FIROUZ / REUTERS / Scanpix

Afganistani asepresident Abdul Rashid Dostum pääses eluga rünnakust, mis nõudis ühe tema ihukaitsja elu.

Balkhi provintsis tund aega kestnud rünnaku eest võttis vastutuse äärmusliikumine Taliban. Hukkus üks Dostumi ihukaitsja ning viga sai veel kaks.

Tegu on juba teise Dostumi vastu suunatud rünnakuga alates eelmise aasta juulist, mil usbeki rahvusest endine väejuht riiki tagasi tuli.

Juulis korraldati vahetult pärast tema naasmist Kabuli lennujaamas enesetapurünnak, mis nõudis 14 inimese elu. Vastutuse võttis selle eest terrorirühmitus ISIS.

Abdul Rashid Dostumi naasmine Kabuli.
Abdul Rashid Dostumi naasmine Kabuli. Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS / Scanpix

Alates 2014. aastast Afganistani valitsusega otseselt seotud Dostum on vastuoluline isik. Ta aitas küll USA-l 2001. aastal Talibani võimult kõrvaldada, aga samas seostatakse teda kohutavate tegudega Afganistani kodusõjas.

Rohkem kui aasta tagasi põgenes Dostum Türki pärast seda, kui teda süüdistati korralduse andmises ühe poliitilise rivaali röövimiseks ning vägistamiseks. Dostum on süüdistused tagasi lükanud ning väitnud, et käis Türgis arstlikus kontrollis.

Endise väejuhi Afganistani naasmisele eelnesid rahutused riigi põhjaosas, kus toetajad nõudsid tema naasmist ning ühe rühmituse juhi vabastamist. Usutakse, et president Ashraf Ghani korraldas Dostumi naasmise, et 28. septembriks planeeritud presidendivalimiste eel usbekkide toetust koguda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles