KOHALIK VAADE. Itaalia parempopulistid võidutsevad vaenlase toetusega

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinamaaling, mis kujutab Viie Tähe Liikumise juhti Luigi Di Maiot (vasakult), Itaalia peaministrit Giuseppe Contet ja Põhjaliiga liidrit Matteo Salvinit muinasjututegelastena.
Seinamaaling, mis kujutab Viie Tähe Liikumise juhti Luigi Di Maiot (vasakult), Itaalia peaministrit Giuseppe Contet ja Põhjaliiga liidrit Matteo Salvinit muinasjututegelastena. Foto: ALESSANDRO SERRANO/AGF/SIPA/Scanpix

Põhjaliiga asutajalt Umberto Bossilt pärineb kuulus lause, mis võttis kokku nende eduloo 1990. aastate alguses: «Meie rahvas on valmis rünnakuks. Mõned ütlevad, et riik on lagunemas, kuid mina tunnistan ainult üht riiki, milleks on Padania. Mind ei huvita Itaalia.»

Loosungi «Roma ladorna» («Röövellik Rooma») all oli Bossi ja tema järgijate eesmärk luua jõukate põhjaregioonide föderaalliit nimega Padania, mille tuumiku moodustaksid Lombardia ja Veneto maakond ning mille lõunapiir kulgeks mööda Po jõge.

Neil õnnestus tõusta kiiresti Itaalia poliitikas suuruselt neljandaks jõuks tänu kahele teemale: vastuseis ebaseaduslikule sisserändele ja võitlus korruptsiooniga, mis oli võtnud Lõuna-Itaalias epideemia vormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles