Ukraina presidendivalimistel jäid võitlusse koomik ja kommikuningas (14)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud eakamad inimesed andsid oma hääle Ukraina presidendivalimiste esimese voorus kodust lahkuma. Nii toodi valimiskast eile otse kodusesse kööki ka sellele prouale Univi külas, mis asub Lääne-Ukrainas umbes poolesaja kilomeetri kaugusel Lvivist. 
Paljud eakamad inimesed andsid oma hääle Ukraina presidendivalimiste esimese voorus kodust lahkuma. Nii toodi valimiskast eile otse kodusesse kööki ka sellele prouale Univi külas, mis asub Lääne-Ukrainas umbes poolesaja kilomeetri kaugusel Lvivist. Foto: YURI DYACHYSHYN/AFP/Scanpix

Poliitiline uustulnuk, koomik Volodõmõr Zelenskõi astus suure sammu lähemale Ukraina juhiks saamisele – lävepakuküsitluste kohaselt pälvis ta presidendivalimiste esimeses voorus umbes 30 protsenti häältest, mis tulid peamiselt uusi tuuli ihkavatelt ja vanades liidrites pettunud valijatelt. Rahva protest aga polnud nii vali, et selle toel juba esimeses voorus riigipeaks tõusta.

Kuigi Ukraina valijatele eile kätte antud hääletussedel ulatus lühemat kasvu inimestel peost põrandani – see oli koguni 80 sentimeetrit pikk –, oli sellel kirjas olnud 39 kandidaadist reaalne võimalus riigipeaks saada kõigest kolmel.

Et teise vooru pääseb Zelenskõi, oli arvamusküsitluste põhjal juba ette selge, nagu võis ka eeldada, et uue presidendi väljaselgitamiseks läheb vaja teist vooru: suurim küsimus oli seega, kas koomikule astub kolme nädala pärast vastu ametis olev president Petro Porošenko või endine peaminister Julia Tõmošenko.

Veidi aega pärast valimisjaoskondade sulgemist, eile kell 20 avaldatud lävepakuküsitluste tulemuste järgi pakub Zelenskõile teises voorus konkurentsi Porošenko, kes sai eeldatavasti ligi 18 protsenti häältest Tõmošenko 14 protsendi vastu, vahendas AFP.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles