Ameeriklast võib Auschwitzi varguskatse eest oodata pikk vangistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rööpad endise Auschwitz-Birkenau koonduslaagri juures.
Rööpad endise Auschwitz-Birkenau koonduslaagri juures. Foto: Alex Pantcykov / Sputnik / Scanpix

USA kodanikule esitati süüdistus katses varastada kunagise Auschwitzi koonduslaagri juures asuvate raudteerööbaste osi.

Poola politsei teatel üritas 37-aastane ameeriklane varastada rööbaste metallosi kohas, kus vangid holokausti ajal vagunitest väljusid. Ametnike sõnul on ameeriklane oma teo üles tunnistanud ning teda võib ees oodata kuni kümne aasta pikkune vangistus ajaloolise väärtusega eseme varguskatse eest.

Auschwitz-Birkenau oli suurim natside koonduslaager, kus tapeti kokku 1,1 miljonit inimest. Viimastel aastatel on kunagise koonduslaagri territooriumil kahju teinud vandaalid ja vargad, näiteks 2009. aastal varastati laagri peavärava juurest kurikuulus loosung «Arbeit Macht Frei» («Töö teeb vabaks»).

Foto: Michael Sohn / AP / Scanpix

Varguse järel kuulutati Poolas välja eriolukord, algatati suuroperatsioon sildi leidmiseks ning karmistati piirikontroll. Ajaloolist väärtust omav ese leiti hiljem üles kolmeks lõigatuna.

Alles hiljuti palus Auschwitzi muuseum külastajatel lõpetada raudteerööbastel pildistamine, et austada hukkunute mälestust.

«Poomil kõndimise harjutamiseks on paremaid kohti kui see, mis sümboliseerib sadade tuhandete surma saatmist,» kirjutati muuseumi Twitteris. Samuti postitati pilte külastajatest, kes rööbastel tasakaaluharjutusi teinud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles