Türgi võimupartei kaotas kontrolli pealinna üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AKP toetajad Istanbulis.
AKP toetajad Istanbulis. Foto: Ozan Kose / AFP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğani Õigluse ja Arengu Partei (AKP) kaotas kohalikel valimistel kontrolli pealinna Ankara üle ning võimalik, et ka riigi suurimas linnas Istanbulis.

Valimiskomisjoni teatel on opositsioon Istanbulis praeguse seisu kohaselt juhtimas. Üleriiklikult võitis AKP juhitud allianss 51 protsenti häältest, opositsioonilise valimisliidu saagiks jäi 37 protsenti. Häälte lugemine peatati ajal, mil lugeda oli jäänud veel vaid üks protsent ning opositsiooni sõnul on tegu AKP katsega tulemusi muuta. 

Hääleõigus oli neil valimistel 57 miljonil inimesel, kellest riikliku Anadolu uudisteagentuuri andmeil käis valimas 85 protsenti.

Praeguseks on selge, et Ankaras kindlustas võidu opositsioonilise sekulaarse Vabariikliku Rahvapartei (CHP) kandidaat Mansur Yavaş.

AKP toetaja hoidmas president Recep Tayyip Erdogani pilti.
AKP toetaja hoidmas president Recep Tayyip Erdogani pilti. Foto: KEMAL ASLAN / REUTERS / Scanpix

Istanbulis on olukord keerulisem. Võitjaks on end kuulutanud nii CHP kandidaat Ekrem İmamoğlu kui ka AKP kandidaat ja endine peaminister Binali Yıldırım, kuid võimupartei liikmete sõnul kavatsevad nad esitada tuhandeid kaebusi Ankara ja Istanbuli valimistulemuste osas. CHP suutis võidu kindlustada ka Türgi suuruselt kolmandas linnas Izmiris.

Seekordsed kohalikud valimised märgivad esimest korda 25 aasta jooksul, mil Erdoğani partei on Ankaras kaotanud.

Tõenäoliselt on presidendile tugeva hoobi andnud Türgi majanduse allakäik, mille eest valijad Erdoğani karistavad. President ütles enne valimisi, et kohalike valimiste tulemustest sõltub nii riigi kui tema partei tulevik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles