92-aastane Elizabeth II loobub autojuhtimisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth II 2014 oma maastikumasina roolis
Elizabeth II 2014 oma maastikumasina roolis Foto: Steve Parsons / PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Briti väljaande The Times teatel loobub kuninganna Elizabeth II autojuhtimisest avalikel teedel, küll aga istub ta ka edaspidi autorooli kui on vaja sõita talle kuuluval alal lühikesel teekonnal.

Eakas kuninganna pidi järele andma oma julgeolekunõunike nõudmistele. Nõunikud asusid arutama sõiduga kaasnevaid ohtusid pärast seda, kui 92-aastase Elizabeth II abikaasa, 97-aastane prints Philip selle aasta jaanuaris Norfolkis liiklusõnnetuse tekitas.

Briti prints Philip sattus 17. jaanuaril Sandringhami lossi lähedal liiklusõnnetusse. Printsi auto on külili
Briti prints Philip sattus 17. jaanuaril Sandringhami lossi lähedal liiklusõnnetusse. Printsi auto on külili Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Nüüdse ettekirjutuse kohaselt tohib Elizabeth II sõita avalikel teedel vaid kaasreisijana, mitte olla ise autoroolis. Ta peab kasutama autojuhti.

Buckinghami palee ei ole veel seda teadet ametlikult kommenteerinud.

Teada on, et Elisabeth II õppis autojuhtimise selgeks juba teismelisena ja ta oskab väga hästi juhtida. Samas on tal kogu elu olnud autojuhid käepärast ja ta on Ühendkuningriigis ainus inimene, kellel ei pea olema juhiluba, kuna kõik load antakse seal välja tema nimel.

Elizabeth II 2000. aastal Land Roveri roolis
Elizabeth II 2000. aastal Land Roveri roolis Foto: Nick Ansell / PA Wire/PA Images/Scanpix

Prints Philip langes pärast jaanuarikuist autoõnnetust kriitika alla, et nii eakas mees ei peaks enam ise roolis olema. Ta andis avalikkuse survele järele ja loobus veebruaris autojuhtimisest.

Elizabeth II saab 21. aprillil 93-aastaseks, ta kasutab harva prille ja ta tervis on korras.

Elizabeth II veebruaris Norfolkis
Elizabeth II veebruaris Norfolkis Foto: Paul Marriott / imago/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles