Läti on valmis olümpiat võõrustama, Rootsi veel kõhkleb

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotojäädvustus detsembrist, kui Sigulda võõrustas bobisõidu MK-etappi.
Fotojäädvustus detsembrist, kui Sigulda võõrustas bobisõidu MK-etappi. Foto: Roman Koksarov / AP

Läti valitsus kinnitab homsel istungil suure tõenäosusega toetusavalduse 2026. aasta taliolümpiat võõrustada soovivale Rootsi suusakeskusele Årele. See tähendab omakorda, et olümpia võib esimest korda jõuda ka meie lõunanaabrite juurde.

Kui Åre kandidatuur osutub edukaks, võõrustab vastavalt rootslaste ja lätlaste kokkuleppele seitsme talve pärast bobisõidu, kelgutamise ja skeletoni olümpiavõistlusi Sigulda keskus.

Kohaliku meedia teatel esineb Läti valitsuse homsel kabinetiistungil kõnealusel teemal ettekandega haridus- ja teadusminister Ilga Suplinska, kes teeb ettepaneku nõutavate kulude katmiseks. Jutt käib Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) ettekirjutustest erinevate garantiide osas, mille korraldusõigust taotlevad riigid peavad täitma.

Läti valitsus on nii baas- kui lisagarantiide katmiseks valmis, kirjutab The Baltic Times. Kinnituskiri saadetakse Rootsi, kes peaks selle 12. aprillil enda ametliku taotluse osana ROK-ile läkimata.

Justnimelt peaks, sest üks küsimärk ripub endiselt õhus. Teadaolevalt pole rootslased jõudnud tänini üksmeelele, kas anda allkiri ülikallile, mitu miljonit maksvale turvalisusküsimusi puudutavale eelarvele. Rootsi spordi- ja kultuuriminister Amanda Lund kohtus eelmisel kuul Stockholmi väisanud ROKi hindamiskomisjoniga, kuid ei kinnitanud seejärel, kas valitsus annab kõnealused garantiid või mitte.

Alates homsest asub ROKi komisjon Itaalias Milanos ja Cortina d’Ampezzos üle vaatama Åre ainsa konkurendi valmisolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles