Tallinna linnapea Taavi Aas kaotas vaidluse ERJK-ga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Taavi Aas.
Tallinna linnapea Taavi Aas. Foto: Sander Ilvest

Tallinna halduskohus ei rahuldanud emaspäeval Tallinna keskerakondlaset linnapea Taavi Aasa kaebust erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutusele maksta linnale tagasi keelatud annetusena saadud ligi 1012 eurot.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon teg mullu 4. juunil Taavi Aasale ettekirjutuse ja kohustas teda tagastama keelatud annetus summas 1 011,84 eurot Tallinna linnale ja kõrvaldama puudused tema poolt Keskerakonnale esitatud 2017. aasta kohaliku omavalitsuse volikogu valimiskampaania aruandes ning esitama komisjonile tõendid nende kohustuste täitmise kohta.

Puhkusel viibiv Taavi Aas oli järelvalve komisjoni otsuse osas kidakeelne. «Esmalt tutvume rahulikult otsusega, kuid kohtunik on tunnistanud, et kaks ERJK komisjoni liiget olid oma töös erapoolikud, mis annab aimu selle komisjoni olemustest. Mis puudutab edasisi käike, siis veelkord, loeme otsuse rahulikult läbi ja vaatame, kuidas edasi tegutseda,» ütles ta.

Taavi Aas täitis ERJK ettekirjutuse mullu 5. juulil, kuid otsutas seejärel ERJK ettekirjutuse kohtus vaidlustada.

ERJK hindas keelatud annetuseks linnalehtedes Pealinn ja Stolitsa ilmunud artikleid, mis komisjon luges kohaliku omavalitsuse poolt erakonna liikme reklaamimiseks tehtud kulutusteks.

Kohus nõustus ettekirjutuses võetud seisukohaga, et vaidlusalune artikkel väljub linnavõimu ametliku informatsiooni raamidest ja kuulub poliitilise kommunikatsiooni valdkonda. Kuna artiklis reklaamitakse Taavi Aasa kui Keskerakonna linnapeakandidaati, on kohtu hinnangul tegemist tema poliitilise reklaamiga.

Kohus tõdes, et seega on Aasa reklaamiva artikli avaldamisel Tallinna linna poolt ja vahenditest talle tehtud juriidilise isiku annetus, mis on erakonnaseaduse kohaselt keelatud.

ERJK on kohtu hinnangul õigesti kohustanud Taavi Aasa annetuse tagastama ja sellekohaseid aruandeid muutma.

«Kaebuses rõhutatud asjaolu, et kaebaja ei tellinud artikli avaldamist ega olnud selle avaldamisest teadlik, ei oma tähtsust, kuna erakonnaseadusest ei tulene, et annetuse saamisel oleks oluline saaja aktiivne tegevus või tahe. Kui erakonnale või erakonna liikmele loovutatakse rahaliselt hinnatav hüve, on igal juhul tegemist annetusega,» märkis kohus.

Kohus selgitas veel, et ettekirjutus keelatud annetuse tagastamiseks pole karistus, vaid haldussunni meede seaduse rikkumisele eelnenud olukorra taastamiseks.

Halduskohtu otsuse saab vaidlustada 30 päeva jooksul Tallinna ringkonnakohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles