Tõnis Lukas liitus taas erakonnaga Isamaa (7)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Tõnis Lukas.
Tõnis Lukas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Isamaa nimekirjas parteituna riigikogusse kandideerinud ja valituks osutunud Tõnis Lukas astus erakonna liikmeks, kirjutab ERR.

Äriregistri infosüsteemi andmetel liitus Lukas Isamaaga 28. märtsil. Hiljutistel riigikogu valimistel kandideeris Lukas erakonda kuulumata Isamaa esinumbrina Tartus, kus ta sai 2506 häält ja osutus valituks.

«Rahvuslik-konservatiivne lähenemine Eesti tulevikule on mulle igati omane ja tahtsin Isamaad aidata,» põhjendas Lukas, miks ta otsustas erakonnaga liituda. «See on tunnustuseks Helir-Valdor Seederile (Isamaa esimees - toim), et ta on taastanud Isamaa esialgu nimeliselt ja ma loodan, et ka olulise poliitilise jõuna.»

Küsimusele, kas Lukasele on loodavas Keskerakond-EKRE-Isamaa koalitsioonis ka kindlat kohta pakutud, vastas ta, et kohtadest ei ole juttu olnud ja tema teada ei ole ka läbirääkimistel selleni jõutud.

«Minule on südamelähedane hariduspoliitika ja ma näen, et eesti keele seisund kõrghariduses ja teaduses ja haridusüsteemis üldiselt on võtmetähtsusega, kui tahame rääkida eesti keele kui kultuurkeele ja eesti rahva kui kultuurrahva püsimajäämisest,» jätkas Lukas. 

Täpsustusele, kas Lukas viitab haridusministri kohale, vastas ta: «See viitab sellele, et ma olen valmis, kui mulle vastav roll osaks saab, siis täie tahtmise ja jõuga pingutama, et need põhimõtted ka ellu viia. Ma arvan, et mul on selleks kogemusi ja ma tunnen südamest seda vajadust eesti keele seisundi hoidmiseks haridussüsteemis võib-olla rohkem kui paljud poliitikud, kellele tundub, et see on olnud lihtsalt retooriline platvormi esitamine valimiste eel. Aga ma tunnen, et seda on tõesti vaja ja olen valmis kaasa lööma, kui mulle roll osaks saab.»

Lukas kandideerib Isamaa nimekirjas ka Euroopa Parlamendi valmistel, mis toimuvad tänavu 26. mail.

Tõnis Lukas astus Isamaa liikmeks 11. detsembril 1992 ning lahkus tollasest Isamaa ja Res Publica Liidust 2013. aasta veebruaris. Erakonnast lahkumise põhjusena tõi ta siirdumise tööle Eesti Rahva Muuseumi direktoriks, samas oli Lukas olnud enne seda erakonna üks suurimaid sisekriitikuid ning teda seostati nn kampsunite tiivaga, kellest osa asutas pärast erakonnast lahkumist Vabaerakonna.

Lukas juhtis 2013. aastast kuni 2018. aasta jaanuarini Eesti Rahva Muuseumi, 2018. aasta veebruaris valiti ta Tartu Kutsehariduskeskuse direktoriks.

Lukas oli riigikogu liige aastatel 1995-1996; 2002-2007, 2011-2012 ning Eesti Vabariigi haridusminister aastatel 1999-2002 ja 2007-2011. Lühikest aega on Lukas olnud ka Tartu linnapea.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles