80 aastat Teise maailmasõja eelmängu lõpust Hispaanias

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste loosung «¡No pasarán!» (e.k «Edasi ei saa!»), millele Francisco Franco vastas pärast Madridi vallutamist 1939. aastal loosungiga «Hemos pasado» (e.k «Tulime läbi»).
Vabariiklaste loosung «¡No pasarán!» (e.k «Edasi ei saa!»), millele Francisco Franco vastas pärast Madridi vallutamist 1939. aastal loosungiga «Hemos pasado» (e.k «Tulime läbi»). Foto: Rights Managed/Illustrated London News Ltd/Mar

Eile 80 aastat tagasi lõppes Hispaania kodusõda teise vabariigi vastu relvad haaranud reaktsiooniliste jõudude võiduga.

Konflikt, mis algas sellest, kui parempoolsed sõjaväelased tõstsid mässu demokraatlikult valitud vasakvalitsuse vastu, nõudis eri andmetel 1,4–2 miljoni inimese elu. Julmusi saatsid korda mõlemad pooled: nii vabariiklased, kelle seas oli vägivaldseid anarhiste ja kommuniste, kui ka demokraatia vastu läinud parempoolsed falangistide jõud.

Teatud mõttes peetakse Hispaania kodusõda Teise maailmasõja eelmänguks. Siiski selle vahega, et kui Hispaanias oli sõja tagajärjeks kümnendeid kestnud parempoolne diktatuur, siis Teises maailmasõjas võitsid lääne poolel demokraatlikud jõud ja diktatuuri alla jäid Nõukogude Liidu küüsi langenud maad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles