Kristi Raik: Donald Trumpi jüngrid Ida-Euroopas (4)

Kristi Raik
, Eesti Välispoliitika Instituudi direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolat juhtiva euroskeptilise erakonna Õigus ja Õiglus (PiS) suhtes kriitiline meeleavaldaja varustas end mullu suvel Varssavis ülemkohtu hoone ees protestimiseks Poola ja Euroopa Liidu kokkusõlmitud lipuga.
Poolat juhtiva euroskeptilise erakonna Õigus ja Õiglus (PiS) suhtes kriitiline meeleavaldaja varustas end mullu suvel Varssavis ülemkohtu hoone ees protestimiseks Poola ja Euroopa Liidu kokkusõlmitud lipuga. Foto: ALIK KEPLICZ/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide presidendil Donald Trumpil on olnud Euroopa riikide välispoliitikale nähtav ja pingestav mõju. Kõige selgem ja iseenesest positiivne muutus on see, et eurooplased on hakanud rohkem panustama oma julgeolekusse. Kohanemine uue ebakindluse ajastuga transatlantilistes suhetes on keeruline eriti NATO idatiiva riikidele, kelle julgeolek sõltub Ühendriikidest kõige enam.

Mõned neist, näiteks Poola, on olnud oma poliitikas trumpilikumad kui Trump, rõhudes kahepoolsetele suhetele USAga ja käitudes Euroopa Liidus häirikuna. Eesti on pigem püüdnud hoolitseda selle eest, et nii NATO kui ka EL oleksid võimalikult ühtsed ja tugevad, ning vältinud vastuolude teravnemist omapoolse tegevusega. Nii Poolal kui ka Eestil on muidugi põhjust rahul olla sellega, et Trumpi võimuloleku ajal on USA tegelikult suurendanud oma panust Euroopa kaitsesse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles