Krimmi okupeerimist toetab enamik Venemaa elanikest (21)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Tare Krasnodarka külas Krimmis.
Eesti Tare Krasnodarka külas Krimmis. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Krimmi okupeerimist viis aastat tagasi toetab täna 86 protsenti Venemaa elanikest, seda tegu ei kiida heaks kümme protsenti, selgub sõltumatu Levada-keskuse uuringust.

Uuringus esitatud küsimusele «Kas te toetate Krimmi ühendamist Venemaaga?» vastas kindlasti jaatavalt 58 ja pigem jaatavalt 28 protsenti vastanutest. Krimmi okupeerimise järel 2014. aasta märtsis pooldas seda 88 protsenti Venemaa elanikest ja vastu oli seitse protsenti.

65 protsenti vastanutest kinnitas, et Krimmi annekteerimine tõi Venemaale kasu, 19 protsenti väitis, et kahju ja 16 protsenti ei osanud vastata. Märtsis 2015 kinnitas 70 protsenti venemaalastest, et Krimmi hõivamine oli Venemaale kasulik ja 18 protsenti nimetas seda kahjulikuks sammuks.

17 protsenti Venemaa elanikest leiab, et Krimmi hõivates rikkus Venemaa rahvusvahelisi kohustusi ja kokkuleppeid, 71 protsenti ei näe selles probleemi. 2014. aasta novembris vastas 10 protsenti, et Venemaa rikkus rahvusvahelisi kokkuleppeid ning 78 protsenti nimetas Venemaa tegevust Krimmis igati õiguslikuks.

54 protsenti küsitlusele vastanutest avaldasid arvamust, et vaatamata Krimmi hõivamisele paranevad Venemaa suhted lääneriikidega tasapisi. 34 protsenti aga leidsid, et pinged Venemaa ja lääneriikide vahel hoopis kasvavad ja tulemas on uus «külm sõda».

Levada küsitles 21.-27. märtsil 1600 täiskasvanud elanikku kõigist Venemaa piirkondadest.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles