Leedu salaagent «Henrikas» paljastas eestlaste ulatusliku narkoäri

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy

Harju maakohtus algas teisipäeval protsess Peipsi «kalakuninga» Paul Kärbergi poegade, kahe venna – Dmitri ja Paul Kärberg noorema üle. Keerulise politseioperatsiooni tulemusel saadi meestelt kätte suurim laadung fentanüüli, mis Eestis kunagi üldse korraga avastatud on.

See oli politsei ja prokuratuuri jaoks suur töövõit, sest 15 aastat Eestis surma külvanud «valge hiinlane» oli vähemalt mõneks ajaks tänavatelt kadunud. Kokku umbes kolmest kilost, mis vendade käest kätte saadi, oleks piisanud narkojoobe tekitamiseks kahele miljonile inimesele.

Rauad raksatasid meeste randmete ümber 2017. aasta 29. juulil. Ühed olulisimad tõendid muretses politseile Leedu kodakondsusega matkija, politsei agent, kes kasutas varjunime Henrikas Buivydas. Tänaseks on see identideet kustunud. Süüdistuse kohaselt oli vendade äri hoolikalt läbimõeldud ning mehed olid väga ettevaatlikud. Rahad liikusid krüptovaluutades ning aineid liigutati läbi Viimsi metsa kaevatud peidikute.

Vendadele Kärbergidele on esitatud süüdistus narkokuriteos suure varalise kasu saamise eesmärgil. Karistusseadustik näeb süüdimõistmisel ette 6–20 aastat vabadusekaotust või eluaegse vanglakaristuse.

Narkoäriga said mehed tegeleda vähemalt 2017. aasta algusest ning uurimise käigus on tuvastatud neli episoodi, mil vennad narkomüügiga tegelesid. Kusjuures kolmel neist müüdi fentanüüli politsei poolt palgatud salaagent Buivydasele, kellele Eesti politsei andis selleks ligi 80 000 eurot. Iga ostuga läksid kogused järjest suuremaks. Sellest, et meestele meeldis head elu elada, annab aimu ka nende autopark, kuhu kuulus näiteks BMW luksusmaaastur, Range Rover, Bentley ning Porsche 911.

Teisipäevasel avaistungil Paul Kärberg end süüdi ei tunnistanud, vend Dmitri otsustas sootuks vaikida, tehes näo, et ta ei kuule kohtunikku ega oma kaitsjat. Selle peale otsustas kohtunik Ingrid Kullerkann kutsuda kohale kiirabi, kes tuvastas, et Dmitri Kärbergil ei tohiks olla mingeid probleeme istungist arusaamise või seal osalemisega.

Protsessi avaistung möödus peamiselt juriidiliste küsimuste üle vaieldes, ühtlasi tegi Dmitri Kärbergi kaitsja Olev Kuklase juba kolmandat korda taotluse riigprokurör Vahur Verte taandamiseks. Kohus seda taotlust ei rahuldanud. Vertele heideti ette erapoolikust, kohtu ja avalikkuse mõjutamist ajakirjanduse kaudu, mis on viinud süütuse presumptsiooni rikkumiseni. Samuti heideti ette vigu menetluse juhtimisel. Verte sõnul kasutavad kaitsjad kõiki seaduses sätestatud võimalusi kaitsetaktika realiseerimiseks.

Kohus vendade üle jätkub ning uuel nädal on oodata tunnistajapinki ka salapärast Leedu agenti Buivydast. Tõsi, matkija idendtideedi kaitsmiseks osaleb Leedu päritolu tunnistaja istungil videosilla vahendusel ning tema hääl ja väljanägemine on moonutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles