Eesti robotkala paneks tankijad kadetsema

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotifestival Robotville
Robotifestival Robotville Foto: Urve Eslas

1. - 4. detsembrini on Londonis avatud robotifestival Robotville, kuhu on vaatamiseks toodud Euroopa robotiteadlaste parimad saavutused.

Teiste tehisolendite seas saab seal näha ka Eestis loodud robotkala, kelle liikumise energiasäästlikkus paneks kadedust tundma iga tanklas bensiinitšekki vaatava autojuhi.

Kokku on Londoni Teadusmuuseumis väljas üle 20 erineva ja unikaalse roboti: rääkivad robotid, ronivad robotid, ujuvad robotid; robotid, kes kallistavad; robotid, kes on mõeldud hõigetega möödujate tähelepanu tõmbama; robotid, kes mängivad lastega palli ja robotid, kes aitavad igapäevastes tegevustes.

Ja muidugi robotid, kes on ehitatud teadusuuringuteks, et minna sinna, kus ükski inimene - ega ka robot – pole varem käinud.

Viimaste hulka kuulub ka Eesti robotkala. Kalakujulise ja kala liigutusi matkiva allveeroboti  abil loodetakse tulevikus uurida neid paiku veekogudes, kuhu hoovuste või lainetuse tõttu muul moel ligi ei pääse.

Nagu kõiki roboteid näitusel, on ka robotkala võimalik vaatajatel endil proovida.

Interaktiivse mängu abil saab aimu, kuidas kalad veevoolu ja veekeeriseid energiasäästlikult edasiliikumiseks kasutavad. Sellele energiasäästlikust liikumisviisist, mida tulevikus saaks kasutada veealuste liikumisvahendite ehitamiseks, loodavad kala loojad Tallinna Tehnikaülikooli Biorobootika keskusest robotkala abil rohkem teada saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles