Ukraina ekspeaminister süüdistab Porošenkot valimistulemuste mõjutamises (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina endine peaminister ja presidendikandidaat Julia Tõmošenko.
Ukraina endine peaminister ja presidendikandidaat Julia Tõmošenko. Foto: Serg Glovny / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Endine Ukraina peaminister Julia Tõmošenko, kes ametlike hääletustulemuste kohaselt jäi pühapäeval toimunud Ukraina presidendivalimistel kolmandale kohale ja ei pääsenud seega valimiste teise ringi, ütles täna pressikonverentsil, et ei kavatse tulemust vaidlustada, kuigi usub, et valimistulemused olid mõjutatud.

Tõmošenko sõnas täna Kiievis, et märtsi viimasel päeval toimunud valimised, mille raames sai kõige enam hääli koomik Volodõmõr Zelenskõi ja teisele kohale tuli praegune president Petro Porošenko, olid valimised hea ja kurja vahel.

«Valimistulemused olid manipuleeritud,» ütles Tõmošenko. «President Petro Porošenko kasutas tehnoloogiat, et saavutada soovitud tulemus ja pääseda valimiste teise ringi.»

Tõmošenko sõnul kaotas ta hääli, sest valimistel kandideeris 39 inimest, nende hulgas veel üks Tõmošenko nime kandev isik. Endise peaministri sõnul hääletasid paljud tema toetajad kogemata teise Tõmošenko poolt. 

Siiski kinnitas Tõmošenko, et kuigi ta peab valimistulemust manipuleerituks, ei kavatse ta seda edasi kaevata. «Austan inimeste valikut,» sõnas ta. 

«Porošenko ei oleks suutnud normaalsel viisil valimiste teise vooru pääseda,» lisas Tõmošenko. «Seepärast tegi ta seda pettuse abil,» ütles ta ja lisas, et kohtusse kaebamisel pole mõtet, sest Porošenkol on nende üle liiga suur kontroll.

Ukraina valimiskomisjon ütles täna, et loetud on üle 98 protsendi häältest ja nende põhjal võitis Zelenskõi valimiste esimese vooru 30,24 protsendiga, teisele kohale tuli Porošenko 15,93 protsendiga ja kolmandaks jäi Tõmošenko, kelle poolt hääletas 13,39 protsenti valijatest.

Valimiskomisjoni juht Tetjana Slipatšuk ütles, et hääletamine ja häälte lugemine toimusid ilma süstemaatiliste rikkumisteta ja rahvusvaheliste vaatlejate sõnul olid valimised hästi korraldatud.

Presidendivalimiste teine voor toimub 21. aprillil.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles