Kuidas mustikad alandavad vererõhku?

Naine
Copy
Foto: rawpixel.com / Pexels

Tõelised kodumaised superviljad mustikad sisaldavad hulgaliselt provitamiin A-d, E-ja C-vitamiini ning niinimetatud bioflavonoide. Mustikate söömine peaks toimima vananemisvastaselt, kaitsma rakukahjustuste ja seega dementsuse, vähi ja südameinfarkti eest.

Dr Ana Rodriguez-Mateos King's College'i toitumisteaduste kateedrist Londonis uuris aga sedapuhku marjade toimet järgmisele tähtsale tervisenäitajale: vererõhule.

200 grammi mustikaid iga päev

Teadlased pakkusid kuu aega eksperimendi korras 40 osalisele üht jooki. Kui toimeainegrupp sai 200 grammi mustikatega jooki, siis kontrollgrupi samalaadses joogis marju polnud. Teadlased uurisid osaliste vere- ja uriininäitajaid, vererõhku ja õlavarrearteri elastsust, mis on südame-veresoonkonna haiguste riski üks näitajaid.

Marjajook alandab vererõhku

Esimene positiivne toime veresoontele avaldus juba kaks tundi pärast mustikajoogi tarbimist, kuid üks kuu hiljem oli mustika-grupi süstoolne rõhk langenud elavhõbedasambal juba 5 mm (mmHg). Toitumisteadlane Rodriguez-Mateos ütles, et kes sööb terve elu iga päev mustikaid ja kui selle toime tõesti püsib, siis võib oma südame-veresoonkonna-haiguste riski vähendada kuni 20 protsenti.

Toime läbi mustikasinise

Teadlased tundsid huvi, milline toimeaine marjades seda imet teeb, ja võrdlesid erinevatel katsetel üksikute osiste toimet terve joogi toimega.

Üks koostisosa eristus teistest selgelt, nimelt antotsüaniin, taimne värvaine, mis annab marjadele nende võimsa sinise värvi. «Ehkki kõige parem oleks süüa terveid marju, näitas meie uuring, et kõige tugevamad efektid põhinevad koostises olevatel antotsüaniinidel,» ütleb Rodriguez-Mateos.

Allikas: NetDoktor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles