USA ähvardas Vene rakette himustavale Türgile hävitajate müügi keelata (1)

Copy
Mobiilsed S-400 raketisüsteemid võidupüha paraadil Moskvas.
Mobiilsed S-400 raketisüsteemid võidupüha paraadil Moskvas. Foto: SERGEI KARPUHIN / REUTERS / SCANPIX

USA ähvardas tühistada Türgile F-35 hävituslennukite müügi, kui Ankara ei tagane Venemaalt õhutõrjesüsteemide ostmisest.

President Donald Trumpi administratsioon hoiatas Türgit pärast Senati parteideülest eelnõud, millega üritatakse viivitada Türgile hävituslennukite tarnimist, et hoida ära USA sõjatehnika sattumine Venemaa kätesse.

«Mul on hea meel, et (presidendi) administratsioon toetab Kongressi parteiülest algatust, et viivitada F-35 tarnet Türgile, tagamaks, et USA sõjaline tehnoloogia ja võimekus ei satu Kremli kätesse,» lausus demokraadist senaator Jeanne Shaheen.

«Kuigi Türgi on USA tähtis liitlane, võib nende suhe (Vladimir) Putiniga ja jätkuvad püüded saada enda valdusesse Venemaa S-400 õhutõrjesüsteeme meie riiklikku julgeolekut tõsiselt ohustada,» lisas New Hampshire`i osariigi senaator.

Türgi soov osta Venemaalt S-400 raketisüsteeme on tekitanud viimastel aastatel pingeid Ankara ja NATO liitlaste vahel. Spekuleeritakse, et USA võib Türgile raketisüsteemi ostu korral sanktsioonid kehtestada.

NATO juhid on korduvalt hoiatanud Türgit, et Venemaa raketisüsteem ei ole ühilduv NATO relvastusega ja võib kujutada endas julgeolekuriski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles