Postimehe aruanne: Flora kannatlikkus süvendas Kalju mõõna

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti jalgpalli Premium liiga hooaja esimeses suure kolmiku omavahelises mängus sakutas Tallinna FC Flora viimase üheksa minuti väravatest tiitlikaitsja Nõmme Kaljut 3:0.

See tähendas, et Flora jätkab täiseduga ja tiitlikaitsja Kalju kurb liiga algus muutus masendavaks. Mida Postimees Hiiu õhtus täheldas?

Flora töö sai väärilise tasu. Vaheajale minnes pidanuks väljakuperemehed vähemalt mõtteis risti ette lööma – neil oli omajagu õnne, et tablool endiselt ümmargused nullid sirasid. Paar soodsat võimalust avanes Frank Liivakul, Märten Kuusk lõi napilt mööda, Martin Milleri löök raksatas Kalju postis.

Teisel poolajal oli mäng võrdsem, ent Flora üritas siiski teravamalt. Aina eredamalt lõi särama Konstantin Vassiljevi täht. Ta andis häid trahvilööke ja läbisööte, üks pealelöök vihises õrnalt posti riivates mööda.

Kuni 81. minutil saabus võtmehetk. Vassiljev riputas kõrge palli Kalju kaitseliini taha, Kalju vv Vitali Teleš tuli arusaamatutel asjaoludel trahvikastist välja, põrkas kokku Mikk Reintamiga ja Liivak lükkas võidupalli tühja väravasse. Mõni minut hiljem vormistas teise värava Erik Sorga, kes oli pärast Liivaku väljavahetamist jõudnud platsil viibida vahest kümmekond sekundit. Tagatipuks skooris endise koduklubi vastu veel ka Vlasi Sinjavski.

Kalju mõõnab. Täiega. Nõmme Kalju on esimese nelja mänguga teeninud neli punkti ja võib vooru lõpus pudeneda tabelis seitsmendaks. Kui Maardu 5:0 purustamine välja arvata, pole tiitlikaitsja suutnud lüüa ainsatki väravat. Kaotatud on Paidele ja Florale, viigistatud Narva Transiga. Sergei Frantsevi ees seisavad tõsised küsimused, vahe Floraga on juba kaheksa punkti.

Vana arm ei roosteta. Et mängijad tippklubide vahel liiguvad, pole midagi enneolematut suures jalgpallis, ka Eestis mitte. Aga et just Kalju ja Flora on neil teemadel väga tuliseid sõnasõdu pidanud, siis seekordne duell omandas ses valguses erilise tähenduse.

Mullu põhjaliku tüli saatel Kaljust Florasse kolinud Henrik Pürg ja Vlasi SInjavski mängisid endisel koduareenil endiste kaaslaste ja fännide vastu. Ka Pürgi keskkaitsepartner, teine Eesti U21 koondislane Märten Kuusk, on Kalju kasvandik. «Vastasrinnet» esindas veel üks keskkaitsja – Mikk Reintam sirgus Floras, kuni piiritaguste seikluste järel tänavuseks Kaljusse jõudis.

Olulised puudujad. Kumbki meeskond kandis arvestatavaid kadusid. Kaljul puudusid Pavel Londak, Aleksandr Volkov, Sander Puri ja Deniss Tjapkin, Floral Gert Kams, Markkus Seppik ja Markus Poom, Rauno Alliku sekkus vahetusest 13 minutiks. Keeruline öelda, kumma mängule see suurema pitseri jättis. Igatahes ei kujutanud Flora parem äär (tavaliselt Kams-Alliku, nüüd Nurmela-Riiberg) ründefaasis tavapärast ohtu, samuti nappis Volkovi ja Purita loovust Kalju tegevuses.

* * *

Teises tänases mängus jätkas head hooaja algust Paide linnameeskond, kes alistas viimase pooltunni tabamustest (kaks Kevin Kauberilt) Tartus 3:0 Tammeka. Avavoorus Kaljut sakutanud järvamaalased asuvad 9 punktiga kolmandal tabelireal.

MÄNGUJÄRGSED KOMMENTAARID

Kalju peatreener Sergei Frantsev:

«Raske kommenteerida. Eriti sellise lõppseisu puhul. Mäng käis kuni esimese väravani. Mõlemal oli võimalusi, minu arvates üsna võrdselt. Sinnamaani võis enam-vähem rahule jääda. Pärast seda... See oli häving. Õigustusi pole, aga meil on mängijaid puudu ja keskväljal andis see üsna selgelt tunda.

Loe siit, mida Frantsev veel meeskonna hetkeseisu ja enda positsiooni kohta rääkis.

Videointervjuu võiduvärava löönud Frank Liivakuga:

Flora tänane kapten Konstantin Vassiljev:

«Kui välja arvata teise poolaja esimene minut, kui Kaljul oli väga hea võimalus, suutsime mänguplaanist suurepäraselt kinni hoida. Tekitasime häid võimalusi, ei löönud küll kohe ära, aga säilitasime kannatlikkuse. Sellistes mängudes leiabki tavaliselt oma meeskond, kes on kannatlikum.

Tegutsesime distsiplineeritult ja seetõttu tekkis Kaljul rünnakute ülesehitamisega probleeme. Samuti tundus, et olime lõpus Kaljust värskemad.

Läheme iga kohtumisega aina paremasse hoogu. Täpselt nii peabki olema. Kui veel ka arvestada, et olulisi mängijaid oli puudu või jäi pingile, siis liigume minu arvates õiges suunas.

Meie senistest mängudest oli tänane kindlasti kõige tempokam. Mitte just hull tase, aga liiga palju aega palliga küll ei olnud. Oleks kõik mängud Eestis sellised, astuksime arengus pika sammu edasi.

Kaheksapunktiline vahe Kaljuga nelja vooru järel ei ole tõesti paha, aga me teame, et 32 mängu on veel minna. Illusioone pole mõtet looma hakata. Hoiame pead külmana. Kui peetud 34 vooru, siis vaatame tabelisse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles