Mis riik on tilluke Brunei, kus nüüd tohib loopida liiderdajad kividega surnuks? (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruutpaar sultan Omar Ali Saifuddieni mošee juures Brunei pealinnas Bandar Seri Begawanis.
Pruutpaar sultan Omar Ali Saifuddieni mošee juures Brunei pealinnas Bandar Seri Begawanis. Foto: AFP/SCANPIX

Alates tänasest kehtivad pisikeses ja jõukas Kagu-Aasia riigis Bruneis karmid šariaadi seadused: muuhulgas võib karistada abielurikkumise ja geiseksi eest inimest surmanuhtlusega, mis viiakse täide kividega surnuks loopides, ning raiuda vargal maha käe või jala. Miks on riik otsustanud rakendada sedavõrd barbaarseid karistusi hoolimata kogu maailmas lahvatanud ulatuslikust kriitikast?

Borneo saarel asuva miniriigi äärmuslik karistusseadustik pidi hakkama kehtima juba mitu aastat tagasi, kuid selle rakendamist lükati edasi, vahendas AFP.

Uue korra kohaselt on võimalik karistada ka vägistamist ja röövimist surmanuhtlusega ning näiteks prohvet Muhamedi solvamise eest on võimalik surmanuhtlus määrata ka mittemoslemitele.

Tänasest on Brunei seega esimene riik Ida- ja Kagu-Aasias, kus rakendatakse šariaadi seadusi.

Mis on šariaat?

  • Šariaadi seadused tulevad islami õigussüsteemist: reeglistik põhineb koraanil ning islami õpetlaste koostatud fatwa’tel.
  • Otsetõlkes tähendab šariaat selget, sisse tallatud teed veeni.
  • Šariaadi seadused sisaldavad koodeksit, mida peaks järgima iga moslem, sealhulgas reegleid palvetamiseks, paastumiseks ja annetuste tegemiseks.
  • Karistused jagab šariaadi seadus kahte kategooriasse: tõsised kuriteod ehk hadd, millele on ette nähtud teatud karistused, ning muud kuriteod ehk tazir, mille eest karistuse määramine on kohtuniku ülesanne. Esimesse kategooriasse kuuluvad ka näiteks varastamine, mida võib karistada käe maha raiumisega, ja abielurikkumine, mida võib karistada kividega surnuks loopimisega.

Otsus uut karistusseadustikku rakendada on põhjustanud pahameeletormi kogu maailmas. ÜRO on seda nimetanud julmaks ja ebainimlikuks. Euroopa Liit nimetas karistusi võrdväärseks piinamise, julmuse, ebainimlikkuse ja alandusega.

Ühenduse Human Rights Watch Aasia asedirektor Phil Robertson kirjeldas aga karistusseadustikku kui üdini barbaarset, mis rakendab arhailisi karistusi tegude eest, mis isegi mitte ei peaks olema kuriteod.

Mitmed kuulsused, nende seas näitleja George Clooney ja muusik Elton John on kutsunud üles boikoteerima Brunei omanduses olevaid hotelle lääneriikides.

Täna usupüha puhul avaldusega esinenud Brunei sultan Hassanal Bolkiah kutsus küll tugevamale islamiõpetusele, kuid ei maininud uut karistusseadustikku.

Brunei mosleminaised kuulamas sultan Hassanal Bolkiah' sõnavõttu tänase islamipüha puhul.
Brunei mosleminaised kuulamas sultan Hassanal Bolkiah' sõnavõttu tänase islamipüha puhul. Foto: AFP/SCANPIX

Küll nimetas sultan Bruneid õiglaseks riigiks, kus külastajatele valitseb turvaline ja harmooniline keskkond.

Rikas ja maksuvaba maa

Mis siis, et uue korra järgi kehtivad maksimumkaristused on julmad, on Brunei samas jõukas ning kõrge elatustasemega riik tänu suurtele nafta- ja gaasivarudele. Riigi elanikele pakutakse heldeid toetusi ning nad ei pea maksma makse.

Alates 1888. aastast Briti protektoraati kuulunud Brunei oli ainus Malai saarestiku osariik, mis 1963. aastal loobus võimalusest iseseisvuda ning ei ühinenud föderatsiooniga, millest sai Malaisia riik. Riik iseseisvus alles paar aastakümmet hiljem.

BRUNEI

  • Pealinn: Bandar Seri Begawan
  • Elanike arv: 423 000
  • Pindala: 5765 km2
  • Kõneldavad keeled: malai, inglise, hiina
  • Suuremad rahvusrühmad: 65% malaid, 10% hiinlased
  • Peamised usundid: 78% moslemid, 8% kristlased, 7% budistid

Allikad: ÜRO, Maalimapank, CIA World Factbook

Šariaadi seadused otsustas Brunei kehtima panna juba 2014. aastal, mis siis et riigis on ka suur mittemoslemitest elanikkond. Mitu aastat lükati aga karistusseadustiku rakendamist edasi.

Ekstravagantne ja ülirikas sultan

Brunei sultan Hassanal Bolkiah on üks maailma viimaseid absoluutseid monarhe. Ta krooniti riigipeaks juba 1968. augustis, kui tema isa Omar Ali Saifuddien III loobus troonist – sellega on sultan Hassanal Bolkiah ka üks maailma pikaemalt valitsenud monarhe.

Brunei sultan Hassanal Bolkiah esinemas täna usupüha puhul rahvale.
Brunei sultan Hassanal Bolkiah esinemas täna usupüha puhul rahvale. Foto: AFP/SCANPIX

Pärast Briti võimu alt iseseisvumist 1984. aastal kuulutas sultan end ka peaministriks ning hakkas 1990. aastate hakul rakendama ideoloogiat, mida kutsutakse malai moslemi monarhiaks ning mille kohaselt on sultan usu kaitsja, kirjutas BBC.

Sultan Hassanal Bolkiah on üks maailma jõukamaid inimesi.

Kuningaperel on enam kui sajast autost koosnev sõidukikollektsioon, mille jaoks on palee all hiiglaslik garaaž.

Lisaks sellele oli sultanil varem üks maailma suurimaid erakätes olevaid autode kollektsioone, milles oli umbes 2500 masinat. Kollektsiooni ostis kokku sultani vend prints Jefri Bolkiah, kuid printsi autohuvi koos muude kuludega võttis pere eelarvest miljardeid dollareid, ajades kuningakoja majandusraskustesse. Nii jäigi kogu laokile: osa sellest müüdi oksjonil, enamiku pures ära ajahammas.

Lisaks autode omamisele armastab sulan Hassanal Bolkiah võidusõitu ning juhib helikoptereid ja lennukeid. Välisreisidel juhib ta ise oma Boeing 747-8 tüüpi lennukit.

Ka armastab Brunei riigipea kulda – muuseas on tal 24-karaadisest kullast Rolls-Royce.

Tema residents, Istana Nurul Imani palee on üks maailma suurimaid eramaju – selles on koguni 1800 tuba.

Brunei kuningannaks on sultani esimene naine Pengiran Anak Saleha, kes on Hassanal Bolkiah’ nõbu.

Brunei sultan Hassanal Bolkiah koos abikaasa kuninganna Pengiran Anak Salehaga pidustustel, mis peeti enne riigi printsessi pulmi.
Brunei sultan Hassanal Bolkiah koos abikaasa kuninganna Pengiran Anak Salehaga pidustustel, mis peeti enne riigi printsessi pulmi. Foto: STR / AFP / Scanpix

Lisaks on ta olnud abielus kaks korda. Tema teiseks naiseks oli endine stjuardess Aisha Mariam, kuid nad lahutasid 2003. aastal. Kaks aastat hiljem sai sultani teiseks naiseks temast 33 aastat noorem Malaisia saatejuht Azrinaz Mazhar Hakim, kuid 2010. aastal lahutasid nemadki.

Troonipärija on prints Al-Muhtadee Billah, kes on sultani ja Pengiran Anak Saleha vanim poeg. Teadaolevalt on sultanil kokku kolme naisega viis poega ja seitse tütart.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles