Malaisia ekspeaminister Najib astus 1MDB-ga seoses kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaisia ekspeaminister Najib Razab saabumas kolmapäeval Kuala Lumpuris kohtusse korruptsiooniprotsessile.
Malaisia ekspeaminister Najib Razab saabumas kolmapäeval Kuala Lumpuris kohtusse korruptsiooniprotsessile. Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Malaisia ekspeaminister Najib Razak ei tunnistanud end kolmapäeval alanud 1MDB investeerimisfondi rahapesu puudutaval kohtuprotsessil süüdi.

Malaisia ekspeaminister Najib Razak ei tunnistanud end kolmapäeval alanud 1MDB investeerimisfondi rahapesu puudutaval kohtuprotsessil süüdi.

Endist peaministrit süüdistatakse riikliku investeerimisfondi 1MDB riisumises. Süüdistuste järgi varastasid Najib ja tema käsilased fondist miljardeid dollareid ja kulutasid seda kõigele alates kinnisvarast kuni hinnaliste taieste ja luksusjahtideni.

Kolmapäeval alanud kohtuprotsessil ei tunnistanud endine valitsusjuht end süüdi üheski seitsmest talle esitatud süüdistustest.

Muuhulgas süüdistatakse teda korruptsioonis, rahapesus ja 42 miljoni ringgiti (10,3 miljoni dollari) varastamises. Arvatavalt jõudis tema kontodele fondist aga suisa sadu miljoneid dollareid.

Najibi kohtuprotsess pidanuks algama juba veebruaris, kuid tema kaitsemeeskond taotles selle edasilükkamist.

Kuigi kinni on nabitud ja süüdistused on esitatud veel mitmele teisele kahtlusalusele, on endiselt vabaduses rahapesuskeemi väidetav looja Jho Low.

Juhtumit uurib ka USA justiitsministeerium, mille hinnangul rööviti 1MDB-st 4,5 miljardit dollarit. Malaisias on süüdistus esitatud ka investeerimispangale Goldman Sachs, mis väidetavalt skeemis osales.

Korruptsiooniskandaal aitas kaasa ka Najibi lüüasaamisele mullu mais peetud parlamendivalimistel. Tegemist oli esimese korraga alates Malaisia iseseisvumisest 1957. aastal, kui võimukoalitsioon Barisan Nasional pidi kaotust tunnistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles