EL alustab menetlust Poola kohtunike kaitseks

BNS
Copy
Meeleavaldus Poola kohtureformi vastu.
Meeleavaldus Poola kohtureformi vastu. Foto: EPA/Scanpix

Euroopa Liit käivitas õigusliku menetluse Poola vastu riigis läbi viidud vastuoluliste kohtureformide tõttu, et kaitsta Poola kohtunikke. 

Euroopa Komisjoni teatel saadeti Poolale kirjalikult ametlik kiri menetluse alustamise kohta ja sellele oodatakse kahe kuu jooksul vastust.

Komisjoni asepresident Frans Timmermans ütles, et 2017. aastal kohtunikele kehtestatud distsiplinaarmeetmed näivad olevat viis kohtunike täitevvõimu süstemaatilisele poliitilisele kontrollile allutamiseks.

Reeglitel on selgelt kohtunike sõltumatust piirav mõju, lisas ta.

Timmermansi sõnul Poolas karistatud kohtunikke, kes on võtnud osa avalikest debattidest või käimasolevaid reforme kommenteerinud. 

EL-i sõnul saab Poola parempoolse valitsuse kehtestatud uue süsteemi puhul kohtunikke karistada lihtsalt selle eest, et nad teevad oma tööd iseseisvalt.

Distsiplinaarkaristus ähvardab ka neid, kes Euroopa Kohtult otsust paluvad.

"Kohtunike positisoon on ohus, nende karjääri ja elatusvahendeid ohustab pelk fakt, et nad püüavad teha oma tööd sõltumatult," ütles Timmermans.

Poola on kohtureformi pärast Brüsseliga maid jaganud juba mõnd aega, Varssavi väitel oli ümberkorraldust vaja, et saada jagu korruptsioonist ja kommunismiaegse süsteemi jäänustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles