Leedu valitsuses on nüüd EL-is ainsana ainult mehed (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Saulius Skvernelis.
Leedu peaminister Saulius Skvernelis. Foto: Reuters/ScanPix

Naisõiguslased kritiseerivad Leedu peaministrit Saulius Skvernelist Euroopa Liidu ainsa ainult meestest koosneva valitsuskabineti moodustamise eest.

Kolmapäeval nimetas Skvernelis seimiliikme Kęstutis Mažeika keskkonnaministriks, olles varem vahetanud välja kaks naisministrit.

"See on skandaalne," ütles opositsiooniliider Viktorija Čmilytė-Nielsen AFP-le.

"Neliteist meesministrit ei ole juhus. Kui sa heidad 14 korda münti, ei saa sa ilmselt sama tulemust," märkis ta.

Kuigi Leedus on naised jõudnud kõrgetele ametipostidele, on Čmilytė-Nielseni sõnul sooline ebavõrdsus endiselt lokkav.

Ta tõi välja rea põhjuseid, alates ebapiisavast riigi toetatud laste hoolekandest kuni stereotüüpide ja patriarhaalse ühiskonnani.

Leedu esimene taasiseseisvumisaegne peaminister oli Kazimira Prunskienė ja 2009. aastal valiti presidendiks Dalia Grybauskaitė, kes valiti 2014. aastal teiseks ametiajaks.

Čmilytė-Nielsen ütles, et "vastuargument, et president on naine, on vaid erand, mis kinnitab reeglit, et mehed domineerivad valitsemist".

Vilniuse Euroopa soolise võrdsuse instituudi (EIGE) direktor Virginija Langbakk hoiatas, et meestest koosnev valitsus tähendab, et naiste huvid võivad jääda tagaplaanile.

"Leedus on palju kõrgelt kvalifitseeritud naisi, kuid kedagi neist ei valitud ministriks. See on tõend demokraatlikust puudujäägist," ütles ta AFP-le.

Skvernelise kõneisik Tomas Beržinskas ütles, et sugu ei mängi peaministri otsustes rolli.

"Peaminister vaatab kandidaate valides professionaalsust, mitte sugu," lausus kõneisik AFP-le ja lisas, et mitu naist on aseministrid ja muud kõrged ametnikud.

Skvernelis sai peaministriks 2016. aastal ja mais kandideerib ta riigi presidendiks.

Arvamusküsitlustes jääb Skvernelis maha üksikkandidaat Gitanas Nausėdast ja endisest rahandusministrist Ingrida Šimonytėst, kes on ainus naiskandidaat.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles