Miniseelikukuninganna looming jõuab väärikasse muuseumisse

Copy
Muuseumitöötaja vaatamas Mary Quanti 1967. aastal loodud vihmamantleid. Moeloojale pühendatud näitus avatakse juures Londonis Victoria ja Alberti muuseumis laupäeval. 
Muuseumitöötaja vaatamas Mary Quanti 1967. aastal loodud vihmamantleid. Moeloojale pühendatud näitus avatakse juures Londonis Victoria ja Alberti muuseumis laupäeval. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Sel laupäeval avatakse Londonis kuulsas Victoria ja Alberti muuseumis retrospektiivnäitus Suurbritannia svingivate 60ndate moekuningannast Mary Quantist, kes on läinud ajalukku kui miniseeliku massidesse viija ning naiste riiete vallatuks ja taskukohaseks muutja.

Selle üle, kas nüüdseks 85-aastane daam ise leiutaski selle kuulsaks saanud rõivaeseme, on pikka aega vaieldud – teiste seas pretendeerib miniseeliku loomise aule ka prantsuse disainer André Courrèges.

Mary Quanti looming. 
Mary Quanti looming. Foto: Dominic Lipinski/Pa Wire/Pa Images/Scanpix

Küll ei sea keegi kahtluse alla Quanti tähtsust selles, et lühikesest seelikust sai rahvusvaheline moeröögatus. Disainer, keda tuntakse peaaegu sama palju tukaga poisipea kui moeloomingu poolest, kujundas muuhulgas ka eriti lühikese säärega püksid ja liibuva soonikkoes sviitri ning leiutas veekindla ripsmetuši.

Victoria ja Alberti muuseumi moekuraatori Jenny Listeri sõnul on Quant oma isiksuse ja stiiliga naise ehk kõige kuulsam Suurbritannias ilmavalgust näinud moelooja. «Ta oli õiges kohas õigel ajal ning see oli osa tema eduloost,» lausus Lister.

Moekunstnik Mary Quanti loodud rõivad Victoria ja Alberti muuseumis. 
Moekunstnik Mary Quanti loodud rõivad Victoria ja Alberti muuseumis. Foto: Dominic Lipinski/Pa Wire/Pa Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles