Europarlamendi komitee kiitis heaks brittide viisavabaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ISABEL INFANTES / AFP

Euroopa Parlamendi liikmed kiitsid kolmapäeval heaks seaduse, mis tagab brittidele isegi leppeta Brexiti korral viisavabaduse ülejäänud 27 Euroopa Liidu liikmesriigiga, seda hoolimata Gibraltari määratlemist puuduvast tülist.

See tagab brittidele Schengeni ruumis viisavaba liikumise ka lahkumisleppeta Brexiti korral.

Europarlamendi justiitskomitee kiitis heaks eelnõu, millel on juba liikmesriikide toetus ja mis peaks saama nüüd ka lõplikult kinnitatud.

Ühendkuningriik võib EL-ist lahkuda juba järgmisel nädalal ja seadus annaks Briti kodanikele õiguse külastada Schengeni ala 90 päeva viisavabalt.

Viisavabaduse jõustamine eeldab, et Ühendkuningriik annab sama vabaduse EL-i kodanikele ja sellel on riigis laiapõhjaline toetus.

Eelnõu tekst on Brüsselis kaasa toonud aga ägeda tüli, sest liikmesriigid viitasid ühes allmärkuses Hispaania ärgitusel Gibraltarile kui "Briti krooni kolooniale".

ÜRO viitab Gibraltarile kui "mitteisevalitsevale territooriumile", mis on koloniaalvõimu all, kuid Ühendkuningriik rõhutab, et see ei ole asumaa ja selle kodanikud hääletasid ÜK-sse jäämise poolt.

Esmaspäeval sunniti vaidlusega seoses tagasi astuma europarlamendi justiitskomitee esimees, Briti saadik Claude Moraes, kes vastutas viisaeelnõu eest. EL-i liidrid leidsid, et tal on huvide konflikt.

Komiteesse kuuluv Briti konservatiiv Daniel Dalton reageeris europarlamendi otsusele seaduse heaks kiita vihaselt.

"EL-ile meeldib rääkida enesemääramise ja demokraatia keeles, kuid EL-i justiitskomitee hääletas täna selle eiramise poolt," säutsus ta Twitteris.

"Leppeta Brexiti viisaseadus võeti vastu. Selle tekst väidab ekslikult, et Gibraltar on koloonia," märkis ta.

Hispaania juhtiv eurosaadik Esteban González Pons nimetas seda aga diplomaatiliseks võiduks Madridile.

"Hispaania sai Euroopa ametkondadelt fundamentaalse toetuse vaidluses Gibraltari üle, pidades seda territooriumi kolooniaks,"sõnas eurosaadik.

"Gibraltari kolooniana mainimine on oluline territooriumi üle käiva vaidluse lahendamisel pärast Brexitit," lisas ta.

Brexit ise ei muuda küll Gibraltari staatust, kuid Madrid nõuab, et Hispaanial oleks tulevikus vetoõigus iga ÜK ja Euroopa Liidu vahelise leppe üle, mis territooriumi puudutab.

Suurbritannia sai praegu 33 000 elanikuga Gibraltari endale Hispaanialt 1713. aastal ja see on Briti autonoomne ülemereterritoorium. Piirkonnal on 1,2-kilomeetrine piir Hispaaniaga, mistõttu oli see oluline teema ka Brexiti kõnelustel.

2016. aasta Brexiti referendumil oli EL-i jäämise pooldajate osakaal seal 96 protsendiga Ühendkuningriigi kõrgeim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles