Laiaküla elanikud said kaugloetavad veearvestid (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Veearvesti
Veearvesti Foto: Internet

Harjumaal Viimsi vallas asuva Laiaküla elanikud on ühed esimesed Eestis, kes said endale majapidamisse püsivalt Sigfoxi asjade interneti võrguga ühendatud ja seega kaugloetavad veearvestid.

Valla vee-ettevõte Viimsi Vesi alustas selleks koostööd tehnoloogiaettevõttega Levira möödunud aastal, kellega koos valiti just Laiaküla küla esimeseks, kuhu Sigfoxi võrgus töötavad veearvestid esimesena paika panna.

«Tänaseks oleme paigaldanud sinna ligi 280 arvestit, mis saadavad näitu iga 24 tunni tagant,» ütles Postimehele Viimsi Vee finantsjuht Pille Arula.

Ettevõttel on Sigfoxi võrgus töötavate veearvestitega plaanis kokku katta kogu Laiaküla. Iga tarbimiskoha kohta on ette nähtud üks veearvesti, mis lõpptarbijale lisakulusid kaasa ei too.

Sigfoxi võrku haldava Connected Balticsi tegevjuhi Kushtrim Xhakli sõnul kavandatakse Laiaküla projekti teostamise kvaliteedist ja kiirusest tulenevalt Tallinnas teiste klientidega sarnaseid projekte.

Uus süsteem põhineb digiteenuste ettevõtte Levira asjade interneti tarkvaralahendusel ning see kasutab Kamstrupi nutikaid veemõõtjaid, mis töötavad Sigfoxi rahvusvahelises võrgus ja mille aku eluiga on ligi 16 aastat. Levira pakutav lahendus hõlmab ka suurandmete analüüsi, mis võimaldab saada sügavama arusaamise ja analüüsi veetarbimise mustritest.

Ka arvestite ebakorrapärase käitumise, näiteks veelekke puhul, käivituvad alarmid reaalajas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles