USA välis- ja sisejulgeolekuminister G7 kohtumisel ei osale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo
USA välisminister Mike Pompeo Foto: Reuters / Scanpix

Sel nädalal kogunevad Prantsusmaal Dinardis G7 riikide sise- ja välisministrid, et leida lahendusi maailma julgeolekuprobleemidele, kuid kohtumisel ei osale USA välisminister Mike Pompeo ega sisejulgeolekuminister Kristjen Nielsen.

Asjaolu, et USA tippametnikud jäävad neljapäevast laupäevani peetavast kohtumisest kõrvale, tõstatab küsimuse G7 võimekuse kohta lahendada rahvusvahelisi probleeme, mida see ühendus oluliseks peab.

USA president Donald Trump ei ole teinud saladust oma põlgusest G7 vastu, mida ta kritiseerib Venemaa kõrvaleheitmise eest pärast Krimmi annekteerimist. Kohtumiselt puudumine viitab, et Trumpi valitsus on vähendanud enda jaoks grupi, kuhu kuuluvad veel Prantsusmaa, Kanada, Jaapan, Saksamaa, Itaalia ja Ühendkuningriik, tähtsust.

Pompeo on selle asemel sel nädalal Washingtonis, kus ta võõrustab NATO välisministreid ja tähistab alliansi 70. aastapäeva. Nielsen jääb kodumaale tegelema Mehhiko piiriküsimusega.

Kanada välisminister Chrystia Freeland ütles samas, et osaleb nii NATO kohtumisel, kui G7 kohtumisel Dinardis.

Prantsusmaa võttis jaanuaris üle G7 eesistumise ja võõrustab neljapäevast reedeni Pariisis siseministrite kohtumist, mis kattub osaliselt G7 välisministrite kohtumisega reedel ja laupäeval Dinardis.

Prantsuse välisministeeriumi teatel tulevad arutusele peamiselt küberjulgeolek, narkokaubandus, relvakaubandus ja migrandid Saheli regioonis ning sooline ebavõrdsus. Sealhulgas arutatakse, kuidas ennetada vägistamisi ja vägivalda naiste vastu Aafrikas.

Mike Pompeod asendab kohtumisel USA asevälisminister John Sullivan, kes arutab "teemasid nagu halvenev olukord Venezuelas, Iraani destabiliseeriv käitumine Lähis-Idas, riikide vastutustundlik talitamine küberruumis ja Põhja-Korea lõplik tuumavabaks muutmine", teatas USA välisministeerium

Välisministeeriumi teatel loovad need arutelud aluse G7 tippkohtumiseks augustis Prantsusmaal Biarritzi linnas.

Prantsuse eesistumise teatel tahetakse luua ühine raamistik julgeoleku ja terroritõrje osas ning lahendada küsimus, mida teha kodanikega, kes liitusid Süürias ja Iraagis äärmusrühmitusega Islamiriik (IS).

G7 siseministrid arutavad ka viise, kuidas võidelda terrorismi ja äärmuslusega internetis ja luua võimalikud piirangud veebihiidudele nagu Facebook, Twitter ja Google.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles