Briti valitsus arutas opositsiooniga tundide kaupa Brexiti kompromissi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkunigriigi lipp parlamendihoonel ja Euroopa Liidu lipud meeleavaldajate käes.
Ühendkunigriigi lipp parlamendihoonel ja Euroopa Liidu lipud meeleavaldajate käes. Foto: AFP/SCANPIX

Briti valitsus pidas neljapäeval pingelisi kõnelusi opositsioonilise Tööpartei esindajatega kaootilise Brexiti vältimiseks, kõne all olid lahkumistingimused ning Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi tulevased suhted, vahendas BBC.

Läbirääkimised kestsid neli ja pool tundi ning jätkuvad reedel.

Peaminister Theresa May jookseb võidu ajaga, üritades meeleheitlikult saada tuge neljandaks lahkumisleppe hääletuseks parlamendi alamkojas. Peaministri büroo andmeil on nii valitsus kui leiboristid otsustanud kompromissi nimel intensiivseid kõnelusi pidada.

Ühendkuningriigi praegune Brexiti tähtaeg on 12. aprill ehk tuleva nädala reede ning vastuseis May lahkumiskavale on endiselt suur. 

Briti poliitilisest draamast väsinud EL-i liidrid tahavad, et Briti valitsus esitaks enne järgmisel kolmapäeval Brüsselis peetavat kohtumist kas valmis lahkumisplaani või pakuks välja uue viisi, kuidas asjas edasi liikuda. Siis otsustavad EL-i liidrid ka selle, kas soostuda brittide palvega lükata Brexit edasi 22. maini. Peagi pärast seda asuvad liikmesriigid valima esindajaid Euroopa Parlamenti.

Seadusandjatel ei ole samuti lihtne. Erakordsete pingetega toimetulekuks on nende tarvis avatud ööpäevaringne nõuandeliin. Ajalehe Daily Telegraph andmeil teavitas alamkoja asespiiker Lindsay Hoyle sellest teenusest kõiki rahvaesindajaid. 

"On eluliselt tähtis, et stressi kasvades töökohal on meil olemas vajalik tervise- ja heaolutugi, kirjutas Hoyle. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles