Ardo Hansson sai ametisse Reformierakonna kiuste (20)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga eelmine nõukogu esimees Jaan Männik (vasakul) ja panga president Ardo Hansson 2011. aasta oktoobris.
Eesti Panga eelmine nõukogu esimees Jaan Männik (vasakul) ja panga president Ardo Hansson 2011. aasta oktoobris. Foto: Liis Treimann

Kui 2011. aastal Eesti Pangale uut presidenti otsiti, soovis võimulolev Reformierakond jätkata traditsiooni suruda sellele kohale oma inimene – Jürgen Ligi, kes oli siis rahandusminister. Eesti Panga tollane nõukogu esimees Jaan Männik oli aga Ardo Hanssoni poolt. Hääletamisel sai otsustavaks keskerakondlase Kalev Kallo hääl.

Jaan Männik oli Eesti Panga nõukogu esimeheks saanud tänu tollasele peaministrile Andrus Ansipile. Kui Ansip 2006. aastal Stenbocki majas viiekümnendat sünnipäeva pidas, astus Männik talle ligi ja rääkis, et kavatseb Eesti Telekomi juhi kohalt lahkuda – äkki on Ansipil talle midagi pakkuda. Juba 2007. aastal Ansipil oligi: Mart Sõra asemele otsiti uut keskpanga nõukogu juhti ja Ansip pakkus seda kohta Männikule. «Ansip on võitleja tüüp. Kui tahab kedagi koha peale panna, siis paneb,» ütleb Männik tagantjärele. President Toomas Hendrik Ilves tegigi riigikogule ettepaneku määrata Männik Eesti Panga nõukogu esimeheks ja Männik kinnitati ametisse.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles