Rwanda mälestab pühapäeval 25 aasta möödumist genotsiidist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rwanda põgenikud.
Rwanda põgenikud. Foto: PASCAL GUYOT/AFP/SCANPIX

Rwanda mälestab pühapäeval veerandsaja aasta möödumist genotsiidist, kus hukkus sada päeva kestnud vägivallas vähemalt 800 000 valdavalt tutsi rahvusest inimest.

Vastavalt väljakujunenud tavale läidab president Paul Kagame 7. aprillil, genotsiidi alguse aastapäeval, mälestustule Kigali genotsiidimemoriaalil, kus arvatakse maetud olevat üle 250 000 ohvri.

Mälestustule läitmine paneb alguse nädal aega kestvatele mälestusüritustele ja sajale leinapäevale.

Pärastlõunal juhib Kagame, kes juhtis genotsiidi ajal mässulisi ja on alates sellest ajast võimul püsinud, pealinna peamisel jalgpallistaadionil mälestustseremooniat.

Genotsiidi ajal kasutas ÜRO Amahoro staadionit tuhandete tutside kaitsmiseks tänavatel toimunud tapatalgute eest.

Tseremoonial peaks osalema ka mitu Aafrika riigipead, samal ajal kui riigi endine koloniaalvalitseja Belgia läkitab sinna peaminister Charles Micheli.

Kutsuti ka Prantsuse president Emmanuel Macron, kuid tema asemel osaleb mälestusüritusel Rwanda päritolu Prantsuse parlamendiliige Herve Berville.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles