Netanyahu ei evakueeri USA tulevase rahukava alusel ühtegi asunikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu 9. jaanuaril Jeruusalemmas kohtumisel NATO liikmesriikide suursaadikutega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu 9. jaanuaril Jeruusalemmas kohtumisel NATO liikmesriikide suursaadikutega. Foto: Reuters / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on enda sõul öelnud USA presidendile Donald Trumpile, et juudiriik ei kavatse tulevase rahuplaani alusel evakueerida ühtegi asunikku.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on enda sõnul öelnud USA presidendile Donald Trumpile, et juudiriik ei kavatse tulevase rahuplaani alusel evakueerida ühtegi asunikku.

«Ma ütlesin, et ei tohiks tulla isegi ühe asunduse eemaldamist» okupeeritud Läänekaldalt, lausus Netanyahu Iisraeli telekanalile Channel 13 reedel eetrisse läinud usutluses.

Washingtonilt oodatakse Trumpi administratsiooni Lähis-Ida rahukava avalikustamist peagi pärast Iisraeli teisipäeval peetavaid valimisi.

Vastuseks küsimusele, kas ta on Ühendriikide rahukava üksikasjadega kursis, sõnas Netanyahu, et teab, «mida see peaks sisaldama».

Juudiasunduste kõrval «Iisraeli jätkuvat kontrolli kogu territooriumi üle Jordani» jõest läänes, lausus peaminister.

Netanyahu teavitas enda sõnul USA presidenti, et ühestki juudiasundusest ei tohiks evakueerida «ühtegi asunikku», ja avaldas kahtlust, kas Washington sellise palve Iisraelile esitab.

Kui Ühendriigid kavatsevad seda nõuda, loobub Iisrael Netanyahu sõnul USA rahukava toetamisest.

Iisraeli asundusi peetakse rahvusvahelise õiguse alusel ebaseaduslikuks ja neis nähakse tõsist takistust rahu saavutamise teel, kuna neid ehitatakse aladele, mida palestiinlased peavad oma tulevasele riigile kuuluvaks.

Läänekalda asundustes elab üle 400 000 iisraellase ning veel 200 000 elab okupeeritud Ida-Jeruusalemma asundustes.

Iisraeli ja Palestiina rahukõnelused katkesid 2014. aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles