Foto: Ott Tänak ühines kiusamisvastase üleskutsega

Postimees Sport
Copy
Ott Tänak.
Ott Tänak. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Täna, 6. aprillil tähistatakse Eesti olümpiakomitee (EOK) eestvedamisel valge kaardi päeva, mille raames sportlased kutsuvad valget kaarti näidates üles koolikiusamist märkama ja kiusamisele vahele astuma. Sportlaste lugusid ja üleskutseid saab täna näha sotsiaalmeedias ja EOK kodulehel.

Nende ja mitmete teiste Eesti sportlaste, sealhulgas Gerd Kanteri, Allar Raja, Julia Beljajeva, Ott Kiivikase, Janek Õiglase ja paljude teiste videosid saab vaadata kodulehel www.eok.ee/valgekaart ja EOK Facebooki lehel «Olen Olümpiafänn» www.facebook.com/Olympiafann.

Teiste seas ühines kampaaniaga ka Eesti parim rallisõitja Ott Tänak.

«Täna on rahvusvaheline valge kaardi päev, mis on ellu kutsutud võitlemaks igasuguse kiusamise vastu nii koolis, trennis kui ka tööl. Kui Sa näed, et kedagi kiusatakse, siis astu vahele ja sekku, kuna just see on efektiivseim viis kiusamist peatada,» andis samuti valget kaarti näidanud Tänak sotsiaalmeedia vahendusel teada.

Kiusamine on Eesti laste ja noorte jaoks suur probleem – erinevate rahvusvaheliste uuringute andmetel kogeb kooliaasta jooksul kiusamist umbes viiendik Eesti kooliõpilastest, mõnel puhul lausa iga neljas. Valge kaardi päeval tahame öelda neile, kes kiusamist pealt näevad, et palun sekkuge – just pealtnägijate reaktsioonidest sõltub kõige enam, kas kiusamine jätkub, võimendub või lõppeb. Igaüks, kes tunneb, et tahab samuti kiusamise vastu üles astuda, on oodatud postitama foto või video valge kaardi ja oma sõnumiga kiusamisse sekkuda. Kindlasti tasub lisada teemaviited: #äralasekiusata #WhiteCard #terveeestieest @Olympiafann @peaceandsport

EOK koostööpartner valge kaardi päeva projektis on sihtasutus Kiusamisvaba Kool. «Kui lugeda, mida teadus kiusamise kohta ütleb, siis üks on selge: vähendada ja peatada aitab kiusamist just kõrvalseisjate tegutsemine ohvri toetuseks!» rõhutab sihtasutuse tegevjuht Triin Toomesaar. «Ja see kehtib nii laste kui täiskasvanute maailmas. Kui märkame, et kellelegi tehakse tahtlikult haiget – kas reaalses või virtuaalses maailmas –, siis iga märkaja võimalus ja vastutus on välja öelda, et see peab kohe lõppema.»

6. aprilli tähistamise algatasid Rahvusvahelise Olümpiakomitee ja ÜRO nime all International Day of Sport for Development and Peace. See päev keskendub spordi võimele muuta ühiskonda paremaks – sport suudab inimesi ühendada, dialoogi arendada ning mõistmist ja hoolivust luua. Päeva sümboliks on valge kaart – kui punane kaart tuleb spordis välja tõsise rikkumise eest, siis 6. aprillil näitavad spordiinimesed üle maailma valget kaarti, mis sümboliseerib tolerantsust, hoolimist ja positiivsust. Eestis on valge kaardi päeva eestvedaja Eesti Olümpiakomitee.

Eesti spordi katusorganisatsioonina seisab Eesti Olümpiakomitee ausa mängu põhimõtete ja olümpiaväärtuste eest. EOK tagab tippsportlaste ettevalmistuse ja osalemise tiitlivõistlustel, viib ellu noorsportlastele suunatud järelkasvuprogramme ning suurendab positiivsete eeskujude kaudu liikumisharrastuse kandepinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles