Iraani liider kutsus Iraaki üles USA vägede väljasaatmisele

Copy
Kaader Ali Khamenei ja Adel Abdul-Mahdi kohtumisest.
Kaader Ali Khamenei ja Adel Abdul-Mahdi kohtumisest. Foto: HO / AFP

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei kutsus laupäeval Iraaki üles USA vägede väljasaatmisele, edastas usujuhi internetikülg.

Ajatolla edastas üleskutse riigis visiidil viibivale Iraagi peaministrile Adel Abdul-Mahdile, kellele see oli esimene ametlik visiit Iraani.

Khamenei sõnul peaks Iraagi valitsus astuma samme, et USA väed võimalikult kiiresti riigist lahkuksid, sest mida kauem need seal viibivad, seda raskem on neist lahti saada.

Iraagis viibib kahe riigi julgeolekuleppe kohaselt umbes 5200 USA sõjaväelast, kes toetavad peamiselt võitlust sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik vastu.

Teheran näeb Khamenei  sõnul USA sõjaväe kohalolekut ohuna ja niiöelda ukselävena.

USA kehtestas möödunud aastal Iraani energia- ja finantssektorile taas karmid sanktsioonid, kuid on teinud Bagdadile mitu erandit, nii et Iraak saab ajutiselt importida hädavajalikku Iraani gaasi ja elektrit.

Abdel Mahdi on korduvalt öelnud, et Iraak soovib häid suhteid nii USA kui Iraaniga.

Iraan on Iraagi suuruselt teine impordipartner ning tal on Iraagile ka suur poliitiline mõju, eriti šiiade erakondadele.  Iraan aitas Iraagi relvajõududel võita äärmusrühmitust Islamiriik (IS) kolm aastat kestnud sõjas, mille jooksul vallutasid džihadistid suure maa-ala.

USA ja Iraani suhted on samal ajal igatpidi madalseisus.

Väljaanne Wall Street Journal kirjutas alles laupäeval, et Ühendriigid kavatsevad kuulutada Iraani revolutsioonikaardi terroriorganisatsiooniks.

Ajaleht kirjutas viitega tundmatuks jääda soovinud allikale, et president Donald Trumpi administratsioon teeb tõenäoliselt otsuse teatavaks esmaspäeval. Ajalehe teatel suhtuvad kaitseministeerium ja CIA Trumpi administratsiooni plaani ettevaatlikult. 

Iraani revolutsioonikaart loodi pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni. 

USA välisminister Mike Pompeo avas neljapäeval Washingtonis NATO 70. sünnipäeva tähistavate alliansi välisministrite kõnelused üleskutsega seista üheskoos Venemaa, Hiina ja Iraani vastu.

Pompeo kutsus välisministrite kohtumist avades NATO riike ühtsusele, et astuda vastu Venemaa agressioonile ning suurvõimude nagu Venemaa, Hiina ja Iraan tegevusest lähtuvatele väljakutsetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles