Briti närvimürgiohver kohtus Vene suursaadikuga (3)

BNS
Copy
Britt Charles Rowley, tema vend Matthew Rowley ja Vene suursaadik Londonis Aleksandr Jakovenko.
Britt Charles Rowley, tema vend Matthew Rowley ja Vene suursaadik Londonis Aleksandr Jakovenko. Foto: TASS/Scanpix

Britt Charlie Rowley, kes sai endise topeltspiooni Sergei Skripali mürgitamiskatse tõttu koos elukaaslasega samuti mürgitada, kohtus ajakirjanduse teatel laupäeval Vene suursaadikuga Londonis.

45-aastasel Rowleyl, kelle elukaaslane Dawn Sturgess suri pärast närvimürgiga kokkupuutumist, oli laupäeval Venemaa saatkonnas 90 minutit kestnud kohtumine suursaadik Aleksandr Jakovenkoga, kirjutas ajaleht Sunday Mirror.

«Läksin küsima, miks nende riik minu elukaaslase tappis,» ütles Rowley ajalehele. «Kuid ma ei saanud vastuseid, ainult Vene propagandat.» Rowley lisas, et Jakovenko selgitused Venemaa süütuse kohta mürgitamises «olid naeruväärsed».

Rowley ja 44-aastane kolme lapse ema Sturgess, kes elasid Inglismaa edelaosas Salisbury lähistel, haigestusid mullu 30. juunil. Eksperdid tegid kindlaks, et nad puutusid kokku närvimürgiga Novitšok, mida sisaldas lõhnaõlipudel, mille Rowley oli Salisburys leidnud ja Sturgessile andnud. Naine suri kaheksa päeva hiljem.

Sergei Skripali ja tema tütart rünnati mullu 4. märtsil Salisburys närvimürgiga, kuid nad jäid ellu. Suurbritannia ja teised lääneriigid süüdistavad rünnakus Venemaad, kes eitab seotust rünnakuga. 

Briti valitsuse teatel sooritasid närvimürgirünnaku Vene sõjaväeluureteenistuse (GRU) töötajad. Uuriva ajakirjanduse väljaanne Bellingcat on tuvastanud nendena GRU ohvitserid Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškini.

Praeguseks on Sergei ja Julia Skripal tervenenud ja haiglast lahkunud, kuid nende pikaajaline terviseprognoos on teadmata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles