Valge Maja kantselei juhi sõnul demokraadid Trumpi maksuandmeid ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja kantselei juhi kohusetäitja Mick Mulvaney.
Valge Maja kantselei juhi kohusetäitja Mick Mulvaney. Foto: EPA / Scanpix

USA demokraadid ei näe president Donald Trumpi maksudeklaratsioone iialgi, ütles Valge Maja kantselei juhi kohusetäitja Mick Mulvaney pühapäeval.

USA sisepoliitikas vahepeal vaibunud vaidlus Trumpi seniavaldamata maksudeklaratsioonide avaldamise ümber sai sel nädalal hoo taas sisse, kui esindajatekoja maksukomisjoni demokraadist juht Richard Neal palus maksuametil avaldada Trumpi isiklikud ning mõnede tema firmade maksudeklaratsioonid.

«Seda ei juhtu ja nad teavad seda,» lausus Mulvaney usutluses telekanalile Fox News.

Neal, üks vaid kolmest kongressi ametnikust kes saab maksudeklaratsioone nõuda, palus Trumpi isiklikke ja mõnede tema firmade maksudeklaratsioone 2013-2018 aasta kohta. Ta andis maksuameti volinikule Charles Rettigile dokumentide koostamiseks seitse päeva ja seadis tähtajaks 10. aprilli.

Mulvaney sõnul on seaduses erandeid, mis lubavad kongresmenidel üksikisiku maksudeklaratsioone üle vaadata, aga «poliitiline atentaat pole üks neist».

Trump murdis seni kehtinud tava, kui otsustas presidendikandidaadina jätta oma maksudeklaratsioonid avaldamata.

Mulvaney üritas jätta muljet, nagu presidendi maksuasjad oleksid vana uudis. Tema hinnangul «menetleti seda juba valimistel» ning lisas, et ameeriklased «valisid ta ametisse sellest hoolimata».

Trumpi sõnul ei avalda ta seda infot põhjusel, et tema maksuasju auditeeritakse. Ta kordas seda reedel USA-Mehhiko piiri külastades.

«Olen auditi all. Kui oled auditi all, siis sa ei tee seda,» lausus Trump avaldamise kohta.

Maksuameti ametnike sõnul saavad maksumaksjad auditi ajal oma maksudeklaratsioone avaldada piiranguteta. Trump väitis pärast ametissesaamist 2018. aasta novembris, et tema maksuasjad on nii keerulised, et inimesed ei mõista nende sisu.

Kongresmen Neali sõnul näeb maksuameti poliitika ette kõikide ametisolevate presidentide ja asepresidentide maksudeklaratsiooni auditeerimise. Samas rõhutas ta, et «selle programmi efektiivsuse kohta on teada vähe».

«Ameerika rahva nimel peab maksukomisjon kindlaks tegema, kas seda poliitikat järgitakse, ja kui seda tehakse, siis kas neid auditeid tehakse täielikult ja korralikult,» lausus Neal Trumpi deklaratsioonide nõudmisest teatades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles