Pealtnägijad: Sudaani armee asus Hartumis turvama valitsuskompleksi

BNS
Copy
Sudaani meeleavaldajad pühapäeval pealinnas Hartumis sõjaväe peakorteri juures meelt avaldamas.
Sudaani meeleavaldajad pühapäeval pealinnas Hartumis sõjaväe peakorteri juures meelt avaldamas. Foto: AFP / Scanpix

Sudaani sõjavägi paigutas esmaspäeval sõdurid oma Hartumi peakorteri ümber ja sulges mitu hoonekompleksini viivat teed, ütlesid pealtnägijad. 

Sudaani sõjavägi paigutas esmaspäeval sõdurid oma Hartumi peakorteri ümber ja sulges mitu hoonekompleksini viivat teed, ütlesid pealtnägijad. 

Pealtnägijate sõnul rajas sõdurid barrikaade kompleksi ümbruses, kus kümned tuhanded inimesed on alates laupäevast meelt avaldanud, kutsudes sõjaväge end toetama. 

Kompleksis asuvad armee peakorter, president Omar al-Bashiri ametlik residents ja kaitseministeerium.

Alates meeleavalduste puhkemisest 19. detsembril on meeleavaldajatel tulnud seni vastamisi seista märulipolitsei ja julgeolekuteenistuse töötajatega, kuid sõjavägi ei olnud enne esmaspäeva sekkunud. 

Esmaspäeva esimestel tundidel saabus protestipaika mitu julgeolekuteenistuse töötajaid ja märulipolitseinikke vedanud sõidukit, ütlesid pealtnägijad AFP-le. 

«Pärast seda alustasid julgeolekujõud pisargaasi kasutamist protestijate vastu,» sõnas anonüümsust palunud pealtnägija, kelle sõnul oli kuulda ka laske, kuigi pole selge, kes need tegi. Paar tundi hiljem lasid julgeolekujõud pisargaasi meeleavaldajate vastu uuesti käiku. 

Protesti korraldajad kutsusid Hartumi naaberlinnaosade elanikke valitsushoonete kompleksi juurde tulema ja seal juba kolm päeva veetnud meeleavaldajatega liituma.

«Režiimi julgeolekujõud püüavad istumisprotesti jõuga laiali ajada,» ütlesid avalduses meelavalduse korraldajad ühendusest Vabaduse ja Muutuse Allianss. 

«Me kutsume Hartumi inimesi kogunema sinna meie inimesi kohapeal kaitsma,» lisati avalduses. 

Euroopa Liidu välisteenistus (EAAS) teatas, et laupäeval tuli Hartumis tänavatele «seninägematu» arv meeleavaldajaid. «Sudaani rahvas on näidanud erakordsete takistustega silmitsi seistes paljude aastate jooksul tähelepanuväärset vastupanuvõimet,» teatas EAAS.

«Valitsus peab võitma nende usalduse konkreetsete tegudega,» lisas EAAS.

Protestijad süüdistavad Bashiri valitsust nurjunud majanduspoliitikas, mis on viinud toiduhindade järsu tõusuni ning toonud kaasa kütuse- ja välisvaluutanappuse. 

Sudaani julgeolekunõukogu teatas pühapäeval pärast veteranpresidendi juhitud istungit, et meeleavaldajate nõudmisi «tuleb kuulda võtta». 

Kolm päeva kestnud protestiaktsioon sai alguse laupäeval 6. aprillil, mille protestiliikumine oli kuulutanud üleriigiliste meeleavalduste päevaks. Samal päeval 1985. aastal kukutati Aafrika riigis ülestõusuga president Jaafar Nimeiri režiim.

19. detsembril leiva hinna kolmekordistamise vastu puhkenud meeleavaldused said alguse riigi idaosast, kuid kasvasid kiiresti üle 30 aastat Sudaani raudse rusikaga valitsenud Bashiri vastasteks meeleavaldusteks ja levisid pealinna Hartumi ja teistesse suurlinnadesse.

Alates detsembrist on rahvarahutustes surma saanud 32 inimest.

Veteranpresident kehtestas 22. veebruaril protestide lämmatamiseks üleriigilise eriolukorra, kuid see ei ole suutnud meeleavaldustele lõppu teha.

Küll aga on pärast eriolukorra kehtestamist meeleavaldused piirdunud peamiselt Hartumi ja selle kaksiklinna Omdurmaniga. Korraldajad aga kutsusid laupäeval rahvast meelt avaldama üle kogu riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles