President väisab enne Moskvasse minekut Portugali (6)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Foto: Sander Ilvest

President Kersti Kaljulaid koos abikaasa Georgi-Rene Maksimovskiga on järgmise nädala teisipäeval ja kolmapäeval riigivisiidil Portugalis, kus on kavas kohtumised riigijuhtidega, esinduslik äriseminar ning mitmete asutuste ja ettevõtete külastused.

Järgmisel teisipäeval, 16. aprillil läheb president Kersti Kaljulaid Portugali ning kohtub ka Portugali presidendiga. Otse Lissabonist läheb president edasi Moskvasse töövisiidile ning naaseb Eestisse alles 19. aprillil.

«Eestit ja Portugali seovad ühised väärtused – me oleme partnerid Euroopa Liidus ja liitlased NATOs. Kahe riigi koostöö julgeolekuvaldkonnas on pikaajaline, Portugali hävitajad on korduvalt valvanud meie õhuruumi ning teeme koostööd ka küberjulgeoleku vallas,» selgitas presidendi välisnõunik Lauri Kuusing.

Kuusingu sõnul on järjest suurem huvi Portugali turu vastu ka meie ettevõtjatel, mida peegeldab hästi ka äridelegatsiooni suurus ja koosseis.

«Portugal on näidanud üles ka huvi meie e-riigi kogemuste ja digilahenduste vastu. Riigivisiit on hea võimalus süvendada olemasolevaid kontakte, luua uusi ning muuta need sidemed veelgi tihedamaks,» ütles Kuusing.

Riigipea kahepäevase visiidi kavas on kohtumised Portugali presidendi Marcelo Rebelo de Sousaga, peaminister Antonio Costaga, parlamendi esimehe Eduardo Ferro Rodriguesega ning innovatsiooniminister Mariana Vieira da Silvaga. Lisaks külastab president Kaljulaid vähiravikeskust Champalimaud, Portugalis tegutsevaid Eesti ettevõtteid Monese ja Pipedrive, Lissaboni mereväebaasi, laevaehitusettevõtet Arsenal do Alfeite ning NATO koolituskeskuses NCIA.  

Riigipead saadab visiidil esinduslik 25-liikmeline äridelegatsioon, Kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem, IT- ja ettevõtlusminister Rene Tammist, Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser, Riigikogu liige Aivar Sõerd ning Kaubandus-Tööstuskoja juht Toomas Luman.

Riigivisiit on kahe riigi omavahelise suhtlemise kõige pidulikum vorm. Aastas teeb Eesti Vabariigi president reeglina 1-2 riigivisiiti ning võõrustab teist sama palju.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles