Pildid ja video: seikleja sõitis elektriautoga Hollandist Austraaliasse kolme aastaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollandlane Wiebe Wakker, kes startis elektriautoga oma kodumaalt Hollandist Amsterdamist 15. märtsil 2016, jõudis 7. märtsil 2019 sihtkohta, Austraalias asuvasse Sydneysse.

Wakker läbis Volkswagen Golf elektriautoga ligi kolme aasta jooksul 95 000 kilomeetrit, kolm pikka laevareisi ja 33 riiki, teatab iltalehti.fi.

«Tahtsin oma reisiga näidata, et elektriauto on keskkonnasõbralik ja vastupidav. Elketriautoga saab sõita teisele poole maailma,» sõnas mees Sydneys ajakirjanikele.

Wiebe Wakker Austraalias Sydneys finišis
Wiebe Wakker Austraalias Sydneys finišis Foto: EPA/Scanpix

Wakkeril ei olnud reisi alguses just palju raha, kuid ta lootis saada vajalikud summad ühisrahastuse abil ja sponsoritelt.

Inimesed said Wakkeri Plug Me In leheküljel talle teatada, kus saab tasuta majutust ja süüa. Kuna ta otsis selliseid kohti, siis esialgselt plaanitud 1,5 aasta pikkusest reisist sai kolme aasta pikkune reis.

Enne reisi lasi mees elektriautot pikaks teekonnaks kohendada, andes talle nimeks The Blue Bandit, kuna auto on erksinist värvi.

See masin suutis järjest sõita 200 kilomeetrit ja aku täislaadimiseks kulus paar tundi.

Wakker liikus Hollandist Põhja-Itaaliasse, siis läbi Lääne-Euroopa Norrasse ja Soome. Uudenmaa maakonnas liikudes näitas hollandlase auto spidomeeter, et ta on läbinud ligi 20 000 kilomeetrit.

Soomest suundus mees läbi Eesti, Läti ja Leedu Ida-Euroopasse. Sealt aga Türki, Iraaki ja  laevaga Araabia Ühendemiraatidesse ning siis laevaga Indiasse Mumbaisse.

Indiast läks ta laevaga edasi Malaisiasse, sõites läbi Indoneesia saarestiku, minnes sealt samuti laevaga Austraaliasse Darwinisse, kuhu ta jõudis juunis 2018.  
Wakker sõnas CNNile antud intervjuus, et tal ei olnud enne reisi algust eriti usku inimeste headusse, kuid reis näitas, et maailmas on palju inimesi, kes on valmis oma abikäe ulatama.

«Olen tänulik kõigile, kes mind kas rahaliselt või nõu ja jõuga aitasid. Reisisin ka piirkondades, kus terrorioht on suur, kuid kõik läks hästi. Abivalmeid inimesi oli palju,» sõnas hollandlane.

Ta ei sõitnud ainult autoga, vaid tegi teekonnal nii mõnelgi korral tööd.

Kõige raskem oli Indoneesias, kuhu ta jõudis paduvihma perioodil ja auto sai vihma tõttu kannatada. Kohalikud ei osanud autot parandada ja tal tuli Hollandist mehhanikud kutsuda. See läks maksma 5000 eurot, kuid ühisrahastuse abil sai ta vähem kui kümne päevaga selle summa kokku.

Wiebe Wakker detsembris 2017 Indoneesias Porongis
Wiebe Wakker detsembris 2017 Indoneesias Porongis Foto: SOCIAL MEDIA / WIEBE WAKKER/PLUG ME IN PROJECT/Scanpix

Teekonnal kulutas ta auto elektrit 250 euro eest.

Wakker arvutas, et kui ta oleks selle reisi teinud tavalise autoga, siis oleks tal kulunud 6785 liitrit bensiini, mis oleks maksnud umbes 8000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles