Olari Taal uuest koalitsioonist: kui Eesti rahvas nii hääletas, siis miks me peaksime seda pelgama? (10)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigireformijad eesotsas Olari Taaliga aasta tagasi sihtasutamise asutamisel.
Riigireformijad eesotsas Olari Taaliga aasta tagasi sihtasutamise asutamisel. Foto: Jarek Jõepera

Ettevõtja Olari Taal ütles koalitsioonilepet kommenteerides, et teise pensionisamba kaotamist ta ei toeta, kuid rahvahääletuse laiendamiseks on õige aeg käes.

Vastvalminud koalitsioonileppega saadetakse teine pensionisammas kapitaalremonti. Kuigi sambaga liitumine jääb kohustuslikuks, siis tekib võimalus ka teise pensionisambasse kogumine lõpetada, samuti tekib vastupidine võimalus teise sambaga liituda ning lisaks võimalus koguda pensioni fondi asemel oma investeerimiskonto kaudu.

Taal ütles, et säärane muudatus ei ole mõistlik. «Sellises tarbimisühiskonnas nagu me praegu elame, kus põhiliseks vaesuse allikaks on tarbimiskiusatus, ei pea ma õigeks, et me laseme teise pensionisamba vabatahtlikuks,» ütles ta.

Samas EKRE rahvahääletuse laiendamise plaaniga põhiseaduses on Taal päri. Kavatsuse kohaselt läheksid vähemalt 50 000 toetaja allkirjaga ettepanekud rahvahääletusele, kus ettepaneku üle peab hääletama vähemalt 50 protsenti hääleõiguslikke kodanikke ning see peab saama vähemalt viie protsendi võrra enam toetushääli kui vastuhääli. Kuid põhiseaduse muutmiseks selle riigikogu koosseisuga pole koalitsioonil hääli, mistõttu tuleks seda teha kahe järjestikuse koosseisu jooksul.

«Selleks on aeg käes, et rahvas saaks valimiste vahelisel ajal rohkem otsustes kaasa rääkida,» arvas Taal.

Samuti on uus koalitsioon leppinud kokku maksurahus ja aktsiiside alandamises. Taali arvates tuleks aga algatada üleüldine debatt maksude teemal. «Ma ei arva, et see koalitsioon peaks hakkama küll maksureformi tegema, aga debateerimise aeg on praegu käes. Jämedates joontes on maksusüsteem olnud paigas ligi 25 aastat, aga maailm on muutunud. Me ise oleme hoopis teistsuguses majanduses situatsioonis, kui toona. Ma olen veendunud, et meie tööjõumaksud on liiga kõrged ehk me maksustame täna kulusid, mitte tulusid. Teiseks, kui tööjõumakse alandada, siis peaks riik saama tulusid ja ma arvan, et see peaks tulema tarbimise maksustamisest. Näiteks on võimalik maksustada kõrgemalt käivet ehk tõsta käibemaksu. Lisaks peaks maksustama rikkana elamist, mitte rikkaks saamist. Praegu me maksustame rikkaks saamist,» ütles Taal.

EKRE-Isamaa-Keskerkonna koalitsioon on saanud palju kriitikat, kuid Taali sõnul ei peaks uut valitsust karma. «Miks me peaksime pelgama iseennast? Kui Eesti rahvas on andnud oma hääle nii, et selline koalitsioon on võimalik, siis miks me peaksime seda pelgama? Ma ei saa sellest aru,» ütles ta.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles