Seljavalu eest pole keegi kaitstud

Copy
Seljavalu peetakse tavapäraseks vananemisilminguks.
Seljavalu peetakse tavapäraseks vananemisilminguks. Foto: Shutterstock

„Elu jooksul kogeb seljavalu üheksa inimest kümnest, sealhulgas 83 protsenti üle 80aastastest. Vähesest liikumisest tingitud seljavalu põhjus on enamasti kerelihaste nõrkus ning seda saab tugevdada regulaarse võimlemisega,” ütleb seenioride treener-nõustaja Kai Ilp.

Seljavalu peetakse elustiilihaiguseks. „Me istume liiga palju ja liigume liiga vähe. Selja-, kõhu- ja tuharalihased muutuvad nõrgaks ega anna selgroole piisavalt tuge,” selgitab seenioride treener-nõustaja Kai Ilp.

Pealegi väheneb inimese vananedes tema selgroolülide vaheketaste elastsus. Kõõlused muutuvad jäigemaks. Kõike seda arvestades on ime, et alaseljavalu pole veelgi sagedasem.

Seljavalu peetakse tavapäraseks vananemisilminguks. „Kuid kui selg ikka pidevalt valutab, tuleb pöörduda arsti poole ja valu põhjus välja selgitada. Isegi lihasepingetest tekkinud seljavalu võib olla tingitud ühtviisi nii näiteks kurnavast füüsilisest tööst või hoopis vastupidi – istuvast eluviisist,” toob Kai Ilp näite. „Siis hakkavad lihased kõhetuma ega jõua enam luid-liigeseid toetada.”

Ma kordan oma treenijatele päevast päeva, et vananemist saab edasi lükata, kui oma lihaseid, liigeseid ja lülisammast regulaarselt hooldada. Selleks on ainult üks tee – iga päev palju liikuda ja kodus jõuharjutusi teha!

Kai Ilp teab hästi, milliseid kannatusi toob endaga kaasa lihaste kõhetumine ehk sarkopeenia. „Umbes neli aastat tagasi murdsin vabariigi aastapäeval õlavarreluu ja nii õnnetult, et killuline murd kasvas valesti kokku. Käsi oli täiesti kõver ega liikunud üldse. Käsi oli pikalt kipsis, väga kartsin end üldse liigutada. Tekkis lihaste kõhetumine. Mõtlesin, et olen juba vana inimene ja mis siis, las ma olengi sellise kõvera käega. Käisin füsioteraapias, massaažis, ujumas. Erilist lootust arstid siiski ei andnud. Umbes aasta tagasi hakkasin tegelema joogaga ja tegema kodus jõuharjutusi.”

Kai Ilp mäletab, kuidas tema esimene „hantel” oli lõhnaõlipudel. „Siis ostsin juba spordipoest head mugavad hantlid ja väga soodsa hinnaga. Hoian hantlipaari oma tualettlaual, et võimlemist ära ei unustaks. Teen iga päev harjutusi käe- ja õlavarrelihastele. Enamik harjutusi treenib ka seljalihaseid,” ütleb treener.

Joogal on võimlemisõpetaja elus praegu väga tähtis roll. Ükski hommik ei alga võimlemiseta ehk viie tiibetlaseta. Neid harjutusi sooritab Kai Ilp täieliku keskendumisega, hea enesetunde nimel.

„Olen kõikidele oma treeningutes käivatele inimestele soovitanud osta endale paar hantleid ja lugeda raamatut „Sinu tugev aju” – see on täiesti elu muutev lugemine. Hantleid soovitan hoida elutoas teleri kõrval, et tekiks nende kasutamise igapäevane harjumus. Lihtsaid harjutusi seljale saab teha näiteks telerist päevauudiseid vaadates. Ma kordan oma treenijatele päevast päeva, et vananemist saab edasi lükata, kui oma lihaseid, liigeseid ja lülisammast regulaarselt hooldada. Selleks on ainult üks tee – iga päev palju liikuda ja kodus jõuharjutusi teha!”

Mõõdukat seljavalu leevendab toolivõimlemine

Mõõdukat ja liigeste kulumisest tingitud seljavalu leevendab Kai Ilpi sõnul väga hästi nn toolivõimlemine. „Alustada võiks kergetest pearingidest, peapööretest vasakule ja paremale. Hoidke selg sirge ja pea otse, siis pöörake kordamööda paremale ja vasakule ning tõstke iga peapöörde ajal ninaots sentimeetri võrra ülespoole,” õpetab treener.

Hea on tema sõnul ka rinnakorvi avardav harjutus. „Tõstke käed õlgadele, hingake sisse ja kummarduge ette. Välja hingates sirutage selga ja pingutage õlalihaseid.” Niisamuti võib toolil istudes teha sirge seljaga kerepöördeid paremale ja vasakule küljele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles