Saksamaal sõjakuritegudes süüdistatav ISISe liige lasi ketistatud lapsel janusse surra (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjakuritegudes süüdistatud Jennifer W. Münchenis kohtu all.
Sõjakuritegudes süüdistatud Jennifer W. Münchenis kohtu all. Foto: PETER KNEFFEL / AFP / SCANPIX

Müncheni kohus süüdistab sõjakuritegudes Saksa kodakondsusega naist, kes sõitis Iraaki, et liituda seal äärmusrühmitusega ISIS. Muuhulgas lasi naine viieaastasel tüdrukul päikese käes janusse surra.

27-aastast Jennifer W.-d süüdistatakse viie aasta vanuse jeziidi lapse tapmises. Naine lasi 45-kraadides kuumuses ketti aheldatud lapsel janusse surra.

Arvatakse, et Jennifer W. kohtuprotsess on maailmas esimene, mis käsitleb džihadistide rahvusvahelist kuritegu jeziidi vähemuse vastu.

Kohtualust süüdistatakse mõrvas, sõjaroimaga võrdsustatud mõrvas, terrorirühmituse liikmeks olemises ning Saksa sõjarelvade kontrolli seaduse rikkumises. Süüdimõistmisel ootab teda eluaegne vangistus.

Surnud jeziidi tüdruku ema esindavate advokaatide meeskonnas on ka Londonist tegutsev tuntud inimõigusadvokaat Amal Clooney, kes Münchenisse avaistungile ilmselt ei jõua.

Jeziidide ebainimlik piinamine

Saksa prokuratuur väidab, et Jennifer W. ja tema ISISe liikmest abikaasa olid ostnud kõnealuse jeziidi lapse ja tema ema, kes on protsessis kaashageja, endale majapidamisorjadeks. Kohtualune ja tema abikaasa hoidsid neid vangis, kui nad elasid 2015. aastal Iraagis ISISe okupeeritud Mosulis.

«Kui tüdruk oli haigeks jäänud ja oma madratsi täis pissinud, siis pani süüdistatava abikaasa ta karistuseks välja ketti ning lasi lapsel surra põletavas kuumuses piinarikkalt janusse,» ütlesid prokurörid. «Süüalune lubas oma abikaasal seda teha ega teinud tüdruku päästmiseks midagi.»

Saksa meedia sõnul oli kaitsealuse abikaasa Taha Sabah Noori Al-J. peksnud nii jeziidi ema kui ka last. Lisaks olevat Jennifer W.  korra sihtinud naise pead ka püstoliga.

Kohtuprotsess toimub Müncheni kohtus, mis käsitleb julgeoleku- ja terrorismikaasusi. Praeguse seisuga on istungid kavandatud kuni 30. septembrini.

Jennifer W., kes olevat lahkunud koolist pärast 8. klassi ning pööranud islamiusku 2013. aastal, reisis 2014. aastas keskpaiku Saksamaalt Türgi ja Süüria kaudu Iraaki, kus ta liitus ISISega.

Moraalipolitsei hisbah värbas ta 2015. aasta keskel komblusrühma ning ta patrullis ISISe okupeeritud Fallujah' ja Mosuli parkides.

Relvastatud automaadiga AK-47, püstoli ja lõhkeainevestiga, pidi ta tagama, et inimesed täidavad ISISe rangeid riietumise ja avaliku käitumise reegleid ning alkoholi- ja tubakakeeldu.

Jälitamine ja väljaandmine

2016. aasta jaanuaris, kuid pärast jeziidi lapse surma, külastas Jennifer W. Saksa saatkonda Ankaras, kus taotles uusi isikut tõendavaid dokumente.

Missioonist lahkudes pidasid Türgi julgeolekujõud ta kinni ning andsid ta mitu päeva hiljem Saksamaale välja.

Kuna tema vastu esialgu tõendeid polnud, siis lubati tal naasta tema koju Saksa Alam-Saksi liidumaale, kuid naine tahtis kiirelt ISISe aladele tagasi saada.

Lehe Der Spiegel sõnul mängis üks USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) informaator kaasosalist, kes pakkus Jennifer W.-le võimalust ISISe aladele naasta. Informaator ja kahtlusalune asusid sõitma Saksamaalt Türgi autoga, milles oli pealtkuulamisseade.

Jennifer W. ütles väidetavalt, et lapse surm oli karm isegi ISISe kohta ja ebaõiglane, sest ainult jumalal oli õigus kedagi karistada tulega.

Politsei sõitis autol järgi mitu tundi ja kuulas vestlust voogedastuses. Hiljem pidasid nad naise kinni ühes maanteepeatuses.

ISIS võttis jeziidi kogukonna Iraagis ja Süürias sihikule ning pani kokku organiseeritud kampaania, millega jeziide hukati, orjastati ja vägistati ning nende seast värvati sundkorras lapssõdureid. Kampaania tõttu pidid kodumaalt Iraagist põgenema sajad tuhanded inimesed.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles