Pompeo ei kinnitanud USA toetust Palestiina riigi loomisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo teisipäeval senati alakomitees tunnistusi andmas.
USA välisminister Mike Pompeo teisipäeval senati alakomitees tunnistusi andmas. Foto: Reuters / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo ei kinnitanud teisipäeval USA toetust Palestiina riigi loomisele pärast seda, kui Iisraeli peaminister lubas annekteerida Läänekalda juudiasundused. 

Pompeo keeldus USA senati alakomitees tunnistusi andes selget vastust andmast demokraatide üleskutsele avaldada Iisraeli-Palestiina konfliktis toetust kahe riigi lahendusele. 

«Lõppastmes otsustavad iisraellased ja palestiinlased selle üle, kuidas seda lahendada,» sõnas välisminister. 

Pompeo sõnul esitavad Ühendriikide presidendi Donald Trumpi abid Jared Kushner ja Jason Greenblatt lähiajal ettepaneku «probleemi lahendamiseks, mis on kestnud aastakümneid ja mida eelmised valitsused ei suutnud lahendada». 

«Me loodame, et meil on ideid, mis on erinevad ja unikaalsed, mis lubavad iisraellastel ja palestiina rahval jõuda konflikti lahendamiseni,» lausus välisminister. 

Iisraelis peeti teisipäeval parlamendivalimised ja Netanyahu ütles valimiskampaania lõpusirgel, et kavatseb annekteerida vähemalt osa okupeeritud Läänekaldast. 

Ühepoolne anneksioon «viitab kokkuleppe puudumisele palestiinlastega», ütles demokraadist senaator Chris Van Hollen Pompeole. 

«Tundub, et te olete juba hüljanud kahe partei toetusega välispoliitika vastuseisust Iisraeli osalisele või täielikule anneksioonile Läänekaldal,» sõnas ta. 

Trumpi valitsust peetakse USA ajaloo kõige Iisraeli-meelsemaks. Ühendriikide riigipea on tunnustanud rahvusvahelisest konsensusest eemaldudes Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ning Iisraeli suveräänsust okupeeritud Golani kõrgendike üle, mis kuuluvad rahvusvahelise õiguse alusel Süüriale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles