Allikad: Uber kavatseb rekordeid püüdva IPOga müüa 10 miljardi dollari jagu aktsiaid

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uber.
Uber. Foto: HANNAH MCKAY / REUTERS

Väljaande Reuters andmetel plaanib tehnoloogiaidu Uber müüa aktsiate avaliku esmapakkumise (IPO) käigus ligemale 10 miljardi dollari väärtuses aktsiaid. Firma plaanib avalikustada IPO juba neljapäeval.

Kui info vastab tõele, siis võib sellest saada üks aegade suurimaid tehnoloogiasektori IPOsid ja kindlasti suurim pärast Hiina e-kaubandushiiglase Alibaba börsile sisenemist 2014. aastal. Uber soovib kuulduste järgi saavutada väärtuse 90 - 100 miljardit dollarit.

Investeerimispankurid on varem pakkunud Uberi väärtuseks koguni 120 miljardit dollarit, kuid konkurendi Lyft pettumust valmistav börsidebüüt on ettevõtte ootusi natukene tagasi tõmmanud. Uberi umbkaudseks väärtuseks hinnati hiljaaegu 76 miljardit dollarit.

Uber plaanib anonüümseks jääda soovivate allikate sõnul avalikustada oma IPO registreerimise USA väärtpaberituru järelevalve (SEC) juures juba sellel neljapäeval. Aktsiate aktiivne müük (road show) algab väidetavalt 29. aprillil ning börsil kauplemine millalgi maikuu alguses. Kõik see võib muidugi veel muutuda.

Uberi tegevjuht Dara Khosrowshahi peab road show ajal veenma investoreid, et ta on suutnud puhtaks pesta firma skandaalse nime ning muutnud äripraktikaid, mis on mässinud ettevõtte aastate jooksul arvukatesse skandaalidesse. Nende hulka kuuluvad näiteks seksuaalse ahistamise juhtumid, maha vaikitud andmelekked, altkäemaksu pakkumised jpm.

Uber tegutseb enam kui 70 riigis ja pakub lisaks sõidujagamisteenusele ka rattarenti, kaubavedu ja toidu koju toimetamist. Ettevõte tegeleb ühtlasi ka isesõitvate autode arendamisega.

Uberi käive oli möödunud aastal 11,3 miljardit dollarit ja kahjum 3,3 miljardit dollarit.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles