Madison: ma ei kiida heaks väga ründavaid sõnavõtte (26)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison
Jaak Madison Foto: Elmo Riig

EKRE aseesimees Jaak Madison ütles õhtul ETV «Esimeses stuudios» peetud parlamendierakondade debatil, et ta ei kiida heaks ründavaid sõnavõtte.

Madison ütles saates, et valimistel oli inimestel selge valik, millist väärtusruumi nad tahavad. «Kas tahame valida erakonna, kes ei tunnista probleeme abortidega ehk sündimata laste tapmisega, kas tahame väärtusruumi, kus ajakirjanikud võivad ollagi kallutatud, mitteneutraalsed, mitteobjektiivsed,» rääkis ta.

«Marutõbine koerapöörirohtu söönud peavoolumeedia – kas see on okei?» küsis saatejuht Andres Kuusk Madisonilt, viidates EKRE esimehe Martin Helme sõnadele Helmete raadiosaates «Räägime asjast».

«Mina pole niimoodi väitnud, ma mitte kunagi ei väida ka niimoodi,» vastas Madison. Ma olen öelnud korduvalt, et iga inimene vastutab ise oma sõnade eest ja seda ei saa inkrimineerida kaheksale ja poolele tuhandele inimesele erakonnas. Ma ei kiida heaks väga ründavaid sõnavõtte ja mina pole neid sõnu kasutanud.»

«Aga palju hullem on, et mõlemad koalitsioonipartnerid kiidavad,» ütles SDE juht Jevgeni Ossinovski Keskerakonna ja Isamaa kohta. 

Jaanus Karilaid (Keskerakond) leidis, et koalitsioonipartnerite välistamise jutt ei ole siiras, vaid poliittehnoloogiline võte. «Need välistamise jutud just loovadki hirme, vaata hirmudele otsa, tee koostööd ja otsi lahendus,» ütles ta. 

Ossinovski sõnul on sotsid valmis ulatama sõbrakäe kõigile, kes liberaalse ja demokraatliku õigusriigi põhimõtteid järgivad, kuid EKRE nägemus on tema hinnangul vastuolus Eesti pikaajaliste huvidega. «Küsimus on selles, kas kõik Eesti inimesed saavad end siin tunda turvaliselt või ei saa, kas kohtuvõim on sõltumatu või ei ole, kas meedia on sõltumatu või ei ole. Siin ei ole halle toone.» Ossinovski lisas, et tal ei ole positiivset nägemust, kuidas praegused pinged võiksid laheneda ja see hinnang tugineb tema sõnul rahvusvahelisel kogemusel. «Jüri Ratas jääbki vabandama selle eest, mida nad (EKRE liikmed - toim) järjekordselt skandaalset päevast päeva ütlevad,» märkis ta.

Reformierakondlase Hanno Pevkuri sõnul on Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioonilepe «ümmargune ja sisutühi», kuid erakondade tõstatatud teemad vajavad tema sõnul käsitlemist. «Säilitage viisakus ja lugupidamine,» ütles ta. Pevkuri sõnul on küsimus viisis ja stiilis, mille tõttu on Reformierakonna reiting pärast valimisi tõusnud ja Keskerakonna oma langenud. «See on valijate hinnang juba enne, kui olete jõudnud alustada,» ütles ta loodavale koalitsioonile.

Isamaa liige Urmas Reinsalu rõhutas saates, et Eesti oli õigusriik eelmise valitsuse ajal ja jääb selleks ka järgmise ajal. «See on parim koalitsioonilepe, mida on väärtuspõhiselt selles parlamendis võimalik kokku panna,» kommenteeris ta.

Kommentaarid (26)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles